ua en ru

МЕА прогнозує збільшення залежності світових економік від близькосхідної нафти

МЕА прогнозує збільшення залежності світових економік від близькосхідної нафти Фото: МЕА прогнозує збільшення залежності світу від близькосхідної нафти

Зараз країни Близького Сходу займають найбільшу частку на світових ринках нафти з часу оголошення ембарго в 70-х роках

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль попередив, що світ все більше буде залежати від нафти, що видобувається країнами Близького Сходу. Про це пише Financial Times.

Як повідомляє видання, Фатіх Біроль повідомив, що близькосхідні виробники, такі як Саудівська Аравія та Ірак, тепер мають найбільшу частку на світових ринках нафти з часів ембарго арабського палива в 1970-х гдах Попит на їхню нафту виросла на тлі падіння цін на нафту за останні два роки, що скоротило випуск нафти більш дорогими виробниками, такими як США, Канада і Бразилія

"Близький Схід є першим джерелом імпорту", - сказав Біроль, - "Чим вище зростання попиту, тим більше нам [країнам-споживачам] потрібно буде імпортувати".

За даними МЕА, близькосхідні виробники в даний час складають 34 відсотки світового виробництва. Це найвищий показник з 1975 року, коли він становив 36 відсотків. У 1985 році, коли видобуток в Північному морі збільшилася, їхня частка впала до всього лише 19 відсотків.


Швидко зростаючі поставки з американських сланцевих родовищ спричинили падіння цін на нафту в середині 2014. Однак, виробники ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією та її союзники в Перській затоці вирішили підтримувати обсяги виробництва, щоб захистити частку ринку для групи з 13 членів, а не скорочувати виробництво, щоб підтримати ціни.

"Близький Схід нагадує нам, що вони є найбільшим джерелом низької вартості нафти", - сказав Біроль. За його словами, регіон повинен залучити три чверті зростання світового попиту протягом наступних двох десятиліть.

Як повідомлялося, 7 липня нафта Brent торгується вище 49 доларів за барель.