ua en ru

Марсохід NASA обстріляв Марс з лазера

Марсохід Curiosity ("Цікавість") Національного управління з повітроплавання і дослідження космічного простору США (NASA) випробував бортову лазерну гармату. Його метою став камінь в кратері Гейла, по якому з проміжком в 10 секунд було випущено 30 "пострілів". Підсумком випробування пристрою стало пропалення невеликого поглиблення на поверхні каменя, що обстрілювався, повідомляє прес-служба NASA.

Починаючи з моменту посадки, яка відбулася два тижні тому, фахівці NASA проводять різні тести апаратури 6-колісного модуля. Очікується, що за час своєї експедиції марсохід ще не один раз обстріляє з лазера гірську породу Марса, після чого вивчить відщеплені осколки і передасть дані на Землю. Відзначимо, що ключовими завданнями апарату є пошук слідів води і відповідь на питання, чи існували коли-небудь на планеті життєві форми.

Нагадаємо, в листопаді 2011 р. з мису Канаверал була запущена двоступінчата ракета Atlas V з марсоходом Curiosity. Після восьмимісячного польоту він успішно зробив посадку в кратері Гейла в південній частині Червоної планети, а потім передав на Землю перший кольоровий знімок Марса. Термін служби мобільній лабораторії вартістю 2,5 млрд дол. складе 1 марсіанський рік (686 земних днів).

Відзначимо, 9 серпня марсохід Curiosity передав перші фото з Червоної планети.