ua en ru

Марсохід Curiosity передав перший кольоровий знімок з поверхні Марса

Марсохід NASA останнього покоління Curiosity ("Цікавість"), що приземлився напередодні на поверхню Червоної планети, передав на землю перший кольоровий знімок Марса, на якому зображений ландшафт планети на північ від місця посадки. Знімок опубліковано на сайті NASA.

Знімок був зроблений камерою MAHLI (Mars Hand Lens Imager), розташованою на роботі-маніпуляторі з лівого боку корпусу марсохода і призначеної для фіксації великих планів зразків гірських порід і мінералів у високій роздільній здатністі. Перший знімок вийшов розмито, оскільки на об'єктиві камери знаходиться пилозахисне покриття, яке, ймовірно покрилося шаром пилу під час посадки. Також знімок повернутий на 30% до горизонту, оскільки маніпулятор знаходився в польотному положенні.

Очікується, що найближчим часом покриття буде знято і маніпулятор буде приведений в робоче положення для отримання якісних знімків.

Нагадаємо, марсохід Curiosity після восьмимісячного польоту з Землі успішно здійснив посадку в кратері Гейла в південній частині планети. Після посадки були зроблені чорно-білі знімки планети камерами Hazcam, призначеними для виявлення перешкод на шляху марсохода.

У листопаді 2011 р. з мису Канаверал в 18:02 за київським часом було запущено двоступеневу ракета-носій Atlas V з марсоходом Curiosity. Мобільна лабораторія вартістю 2,5 млрд дол призначена для пошуку "слідів життя" на Марсі. Термін служби Curiosity на Марсі складе 1 марсіанський рік (686 земних днів).