ua en ru

Марш пам'яті Нємцова в Росії пройшов під гасла про Україну і Сирію

Марш пам'яті Нємцова в Росії пройшов під гасла про Україну і Сирію Фото: марш пам'яті Нємцова у Москві 2017

Учасники ходи серед іншого вимагали звільнити українських політв'язнів

Марш пам'яті політика Бориса Нємцова, убитого 27 лютого 2015 року, пройшов у Москві (РФ) під гасла-вимоги звільнити українських політв'язнів та вивести російські війська з Сирії. Про це передає РБК.

Зазначено, що для проходу до місця старту колон поліція ще вранці встановила 27 рамок-металодетекторів, із них чотири - для проходу людей із прапорами.

Учасники акції принесли російські триколори, прапори руху "Солідарність", партії ПАРНАС і Партії зростання, а також таблички з цитатами Нємцова. Всередині колони, яка розташувалася на Страсному бульварі, активісти на чолі з адвокатами Миколою Полозовим і Марком Фейгіним, які захищали українську льотчицю Надію Савченко, розгорнули транспарант "Припиніть репресії в Криму! Свободу українським політв'язням!".

Деякі з учасників мітингу прийшли з плакатами проти російської операції в Сирії (з гаслом "Росія - другий Афган"), але більшість плакатів було присвячено традиційним опозиційним темам (гасла - "Росія без Путіна" і "Свободу політв'язням").

Одна з цілей маршу, як розповів член його оргкомітету Ілля Яшин, - домогтися більш серйозного розслідування у справі про вбивство Нємцова.

Хода пройшла єдиною колоною по Страсному, Петровському, Різдвяному та Стрітенському бульварах. Двічі колона зупинялася, скандуючи "Злодій не повинен сидіти в Кремлі, злодій повинен сидіти у в'язниці" і "Путін у Кремлі - Росія в петлі".

Марш завершився близько 15:40 на Тургенівській площі. Після цього організатори акції і деякі з її учасників вирушили на Москворецький міст, до місця вбивства Нємцова, щоб покласти квіти до імпровізованого меморіалу.

Усього через рамки пройшло приблизно 15,2 тисячі осіб, навів дані підрахунку чисельності людей рух "Білий лічильник". Дані московського ГУМВС були, як завжди, іншими: в поліції повідомили, що в марші брали участь всього 5 тисяч осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Москві затримали початок маршу пам'яті загиблого опозиціонера Бориса Нємцова через транспарант "Путін - це війна".