ua en ru

Маркування російських товарів поки діє тільки на місцевому рівні, - експерт

Незважаючи на фактичну війну з Росією, Україна досі не ввела жорстких державних санкцій ані проти російських товарів, ані проти публічних діячів, які підтримали військову агресію. Про це заявив експерт з питань національної безпеки Тарас Жовтенко, коментуючи вчорашнє рішення Київради про обов'язкове маркування продуктів російського походження в магазинах столиці.

"Важко уявити собі ситуацію, коли дві держави, які перебувають у стані війни, продовжують торгівельні та культурні відносини. І суспільні чи культурні діячі, які підтримують військову агресію своєї країни, можуть без проблем перетинати кордон держави, яка стала жертвою окупації. Але це наше сьогодення. Міністерство внутрішніх справ кілька місяців тому оголошувало створення списку із 500 культурних діячів Росії, якім нібито буде заборонений в'їзд до України, але про його реальне впровадження і досі нічого не чути. А усі рішення про маркування російських продуктів приймаються на рівні місцевих органів влади", - заявив експерт.

Нагадаємо, 9 жовтня Київська міська рада рішенням 76 депутатів ввела в магазинах Києва, як приватної так і комунальної форми власності, спеціальне маркування цінників для російської продукції. Також Київрада рекомендувала власникам торгових закладів виділити окремі полиці для цих товарів. Також ухвалена постанова стосуватиметься і гастролей російських виконавців - до організаторів таких заходів міська рада звернеться із проханням не сприяти появі в Києві тих артистів, хто підтримав російську агресію проти України.

Жовтенко підкреслив, що рішення Київради, як і попередні аналогічні постанови в інших областях, було ухвалено під тиском націоналістичних фракцій.

"Рушійною силою цих постанов і в Києві, і, раніше, у Львові, Івано-Франківську чи Черкасах були фракції "Свободи" - саме націоналісти ініціювали ці заходи там, де мали більшість, і в столиці, де вони потрапили у міськраду цього року. Це їхня ідеологічна позиція, але без тиску "свободівців", думаю, органи влади й досі б не приймали таких рішень", - зазначив експерт.