ua en ru

Маріупольський порт збільшив перевалку зерна на 114,3%, - директор порту Олійник

Маріупольський порт збільшив перевалку зерна на 114,3%, - директор порту Олійник Фото: Маріупольський порт

За 8 місяців цього року через Маріупольський порт відвантажено 263,2 тисяч тонн зернових, що більш ніж у два рази перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Про це заявив директор державного підприємства "Маріупольський морський торговельний порт" Олександр Олійник.

"За 8 місяців ми вже перевалили 263,2 тисячі тонн зернових – це на 114,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року", – зазначив Олександр Олійник.

За його словами, головна проблема підприємства в тому, що через бойової дії порт виявився повністю відрізаним від вантажовласників на півночі регіону: через це перевалка вугілля впала на 87,9%, а руди – на 40,1%. "Ми подивилися на ситуацію ширше. Україна – 2-й за величиною експортер зерна в світі. Так що своє майбутнє ми пов'язуємо з перевалкою аграрних вантажів. До того ж у них висока дохідна ставка, що також нам вигідно", – пояснив переорієнтацію директор порту.

У цілому, зазначив він, минулий рік видався для підприємства, розташованого в зоні АТО, найважчим за останні 20 років.

"Перевалка вантажів за минулий рік склала всього 8,5 млн. тонн. В цьому році план по перевалці у нас трохи вище – 8,8 млн. тонн. Так, за 8 місяців ми переробили майже 4,6 млн. тонн – 77,6% від минулого року", – резюмував Олександр Олійник.

Як повідомлялося, ДП "Маріупольський морський торговельний порт" входить у число найбільших портів України. Потужності порту дозволяють переробляти понад 17 млн. т вантажів на рік. Порт цілий рік відкритий для заходу суден довжиною до 240 м та осадкою до 8 м. Територія порту складає 73,2 га, довжина причальної лінії – 4,2 км. Порт має сучасні термінали і комплекси. Ефективність діяльності порту підтверджена сертифікатами ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 та іншими.