ua en ru

Маріупольський морпорт побудує зерновий термінал на 2 млн тонн вантажу на рік, - директор

Маріупольський морпорт побудує зерновий термінал на 2 млн тонн вантажу на рік, - директор Фото: Маріупольський порт

В новий зерноперевалочний комплекс Маріупольський морпорт планує інвестувати близько 800 млн грн. Про це заявив директор державного підприємства "Маріупольський морський торговельний порт" Олександр Олійник.

За його словами, проектна потужність нового зерноперевалочного комплексу складе 2 млн тонн на рік. "Зерновий термінал порт планує інвестувати близько 800 млн грн. Після закінчення будівництва в 2019 році термінал зможе приймати вантажі одночасно з двох видів транспорту: не менше 240 автопоїздів і до 100 вагонів на добу", – повідомив Олександр Олійник.

Він зазначив, що основною причиною появи такого проекту стали бойові дії на Сході країни. "Війна відрізала порт від традиційних вантажів – вугілля і руди. Тому, для збереження оборотів і прибутку, керівництво порту зобов'язане залучати джерела альтернативного завантаження", – сказав директор Маріупольського МТП.

За його оцінками, в найближчі 20 років експорт зернових зросте в два рази — до 70 млн тонн в рік. "Причому зростання експорту в Азовському регіоні відзначається вже зараз: у 2012 рік через порти регіону пройшло 1,2 млн тонн, за 2013 рік — 1,4 млн тонн, у 2014 році перевалка досягла 2 млн тонн. Із зростанням експорту зернових збільшується і фактичне перевантаження цих вантажів у портах Азовського регіону", – резюмував Олександр Олійник.

Як повідомлялося раніше, розмір рентабельності EBITDA Маріупольського порту в 2015 році збільшився з 56,9 до 68,5%, а чистий прибуток зріс в 1,6 разів – з 332 до 516 млн грн.

ДП "Маріупольський морський торговельний порт" входить у число найбільших портів України. Потужності порту дозволяють переробляти понад 17 млн т вантажів на рік. Порт цілий рік відкритий для заходу суден довжиною до 240 м та осадкою до 8 м. Територія порту складає 73,2 га, довжина причальної лінії – 4,2 км. Порт має сучасні термінали і комплекси. Ефективність діяльності порту підтверджена сертифікатами ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 та іншими.