ua en ru

Марчук сумнівається у введенні поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі до кінця року

Марчук сумнівається у введенні поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі до кінця року Фото: Євген Марчук розповів про можливість введення поліцейської місії на Донбасі

Відповідне питання групою з безпеки в Мінську не обговорюється через відсутність мандату ОБСЄ

Питання введення в окупованих районах Донбасу збройної поліцейської місії ОБСЄ на засіданнях групи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі не обговорюється. Про це на "Громадському" повідомив представник України у безпековій групі Євген Марчук.

"Координатор у нашій групі - міністр Апакан (голова моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, - ред.). Ми запитували: ми будемо обговорювати це питання? Вони кажуть - у нас немає ніяких вказівок. У нас є мандат, затверджений 57 країнами -членами ОБСЄ. Другого мандата у нас немає", - розповів Марчук.

Відповідаючи на запитання журналіста, скільки часу знадобиться для введення поліцейської місії в регіоні, Марчук повідомив, що "до кінця року, як би нам не хотілося, навряд чи вдасться це реалізувати".

Він пояснив, що зараз не вистачає головного - ухвалення відповідного рішення країнами ОБСЄ.

Також представник України в контактній групі повідомив, що українська сторона виступає за те, щоб така міжнародна озброєна місія контролювала не лише лінію зіткнення сторін, але і непідконтрольну Україні ділянку державного кордону.

"Вони повинні увійти в цю зону і контролювати 426 кілометрів. Це пункти, куди відведено важке озброєння по операціях. Вони повинні взяти під охорону всі ці місця. І вихід на державний російсько-український кордон", - сказав Марчук.

Росіяни ж, з його слів, погодилися поки що тільки на лінію зіткнення.

Нагадаємо, на думку Марчука, поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі буде коштувати приблизно один мільярд доларів.