ua en ru

Manors Group Corporation: Компромісне рішення Євросаміту про єдиному банківському контролі

Лідери ЄС погодилися поетапно здійснювати створення єдиного контролюючого органу для банків єврозони протягом наступного року.
Законодавчі рамки повинні бути узгоджені країнами-членами ЄС до 1 січня 2013 року.
Європейському Центральному банку (ЄЦБ) нададуть контролюючу відповідальність з правом втручатися до будь-якого банку єврозони.

Це угода здається компромісним між Францією і Німеччиною, які раніше були не згодні з вибором термінів і кількістю банків, які буде контролювати ЄЦБ.

Франція і Єврокомісія хотіли, щоб єдиний контроль банківської діяльності, здійснюваний ЄЦБ, було розпочато в січні.

Проте німецький канцлер Анжела Меркель була більш обережною. Вона заявила, що дисципліна державного бюджету має бути пріоритетно на першому місці.

Німеччина також не погодилася з Європейською комісією щодо масштабів контролю ЄЦБ. Згідно чорнової планом, в програму будуть включені всі 6 000 банків 17 держав єврозони, хоча Німеччина хотіла обмежитися тільки великими «системними» банками.

Раніше, уряд Німеччини висловив занепокоєння про збереження єдиного контролю над групою державних банків «Landesbanks», які відіграють ключову роль в економіці і державних фінансах федеральних областей Німеччини.

Висловлюючи свою згоду, президент комісії Жозе Мануель Баррозо заявив, що ЄЦБ «буде в змозі втрутитися, якщо це необхідно, у діяльність будь-якого банку єврозони».

Проте німецький канцлер сказала, що угода полягала в тому, що «банки повинні контролюватися диференційованим способом. Це означає, що деякі банки будуть знаходитися безпосередньо під контролем ЄЦБ, а інші будуть контролюватися за допомогою державних влад».
Вона також повідомила, що президент ЄЦБ Маріо Драгі сказав їй, що це питання кількох місяців, перш ніж ЄЦБ буде готовий взяти на себе нову відповідальність.

Лідери ЄС погодилися, що нова діяльність контролюючого органу для ЄЦБ буде строго розмежована з обов'язками регулювання валютної політики.

Пані Меркель підтвердила, що фонди катапультування ЄС не будуть використовуватися для прямого рископоглощающего фінансування проблемних банків єврозони, поки не будуть введені нові контролюючі заходи.

Рішення щодо рекапіталізації банків Іспанії буде прийнято протягом наступних кількох тижнів, згідно із заявою Жан-Клод Джанкера, який очолює Єврогрупу міністрів фінансів.

Однак, банківський план союзу загрожує юридичними ускладненнями, оскільки він дасть більше повноважень ЄЦБ і можливо послабить національний контроль. Є припущення, що це може привести до певних змін угоди, які, ймовірно, були сильним головним болем для ЄС в минулому.

Великобританія - головний фінансовий центр ЄС - бажає мати гарантії, які захистять повноваження державного банку Англії.

Великобританія і дев'ять держав, які не є членами ЄС, також стурбовані щодо виборчих прав у запропонованому банківському союзі.

На що пан Баррозо відповів, що домовленість буде «настільки ж змістовною, як і юридично можливої для країн, що не є членами ЄС, але бажаючих приєднатися до програми».

Як повідомляють аналітики, саміт проходив на тлі відносно спокійних європейських фондових ринків, ніж попередні зустрічі, і не відзначалася різка стурбованість щодо боргових криз в Іспанії та Греції.