ua en ru

Манько підготував концепцію реформування Держслужби у справах ветеранів

Манько підготував концепцію реформування Держслужби у справах ветеранів Фото: Валентин Манько

Манько заявив, що Держслужба у справах ветеранів війни та учасників АТО потребує реформування

Держслужба у справах ветеранів війни та учасників АТО потребує реформування, і вже готова чітка концепція, як це зробити. Про це в інтерв'ю виданню "Главком" заявив голова ГО "Єдиний союз Патріотів України" Валентин Манько.

"Я прийшов з чіткою концепцією реформування Держслужби у справах ветеранів. Досвіду роботи в цій сфері вже досить. Наша громадська організація "Єдиний союз патріотів України" займається питанням соціальної адаптації та реабілітації учасників АТО, допомогою бійцям в отриманні статусу учасника бойових дій (УБД), наданням та пошуком коштів на операції, в тому числі і за кордоном. Власне, серед іншого, тим самим повинна займатися і Держслужба", - підкреслив він.

За словами Манько, в Україні на сьогоднішній день така система фактично не працює.

"На жаль, у нашій державі все розбалансовано і неефективно в цій сфері. Наприклад, ми запрошували ізраїльських фахівців, які хотіли допомогти у створенні центру психологічної допомоги для учасників бойових дій. Зробили дуже багато, але зіткнулися з тим, що без участі держави зрушити процес далі неможливо. Тому хочеться зробити структуру, яка реально працює, як її закордонні аналоги - в США, Канаді, Ізраїлі, Хорватії", - зазначив він.

В якості прикладу такої неефективності Манько розповів про взаємодію Держслужби і громадських організацій, які існують за рахунок державного фінансування.

"Зі свого боку я рішуче виступаю за те, щоб державне фінансування громадських організацій відбувалося на конкурсній основі. Тобто, не фінансувалася діяльність організацій (офіси, машини, зарплати), а конкретні проекти для ветеранів. Є реальний проект - будь ласка, йди на конкурс і отримуй відповідні ресурси на його реалізацію. Годівниці для всіх - не буде. Тому що це ненормально, коли відомство існує майже чотири роки, але не змогло організувати ні якісних програм реабілітації, ні центрів психологічної та медичної допомоги учасникам бойових дій, ні навіть нормального реєстру ветеранів", - заявив він.

Як повідомлялося, 15 січня були оголошені підсумки конкурсу на посаду нового голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. Переможцем став ветеран АТО, що воював у складі ДУК "Правий Сектор" і "Дніпро-1", волонтер, голова ГО "Єдиний союз патріотів України" Валентин Манько.