ua en ru

Маніпуляції з явкою на виборах в 59 окрузі дають підстави для перегляду результатів по окремих дільницях, - центр "Експерт"

На ряді округів зафіксовані порушення, які можуть призвести до спотворення результатів виборів і необхідність їх перегляду на окремих ділянках. Про це заявив директор українського Центру досліджень суспільних процесів "Експерт" В'ячеслав Ковтун.

На ряді округів зафіксовані порушення, які можуть призвести до спотворення результатів виборів і необхідність їх перегляду на окремих ділянках. Про це заявив директор українського Центру досліджень суспільних процесів "Експерт" В'ячеслав Ковтун.

Як приклад він навів 59 виборчий округ в Донецькій області, де, за повідомленням ЗМІ, ввечері число виборців, що вирішили проголосувати, на окремих ділянках потроїлася в порівнянні з числом тих, хто проголосував днем.

"Досвід попередніх виборів показує, що сільські жителі голосують, поки світло, і" рекордна "активність явки ввечері може свідчити про вкидання бюлетенів", - вважає експерт.

"Незважаючи на заклик влади" жити по-новому ", добре відомі технології фальсифікацій знову активно використовуються. Не можна допустити спотворень в період, коли формується нова країна. Якщо ми допустимо ситуацію, при якій махінації з виборами стануть нормою, а винні не будуть покарані, то про який новий укладі, яких нових підходах можна говорити? Будемо стежити за реакцією відповідних органів. Ці вибори - серйозне випробування для нової влади", - підкреслив Ковтун.

Нагадаємо, під час виборчого процесу на 59 окрузі, в Велико-Новоселківському районі зафіксовано кілька серйозних порушень, у тому числі вкидання бюлетенів та незаконне затримання спостерігачів. По цьому округу балотується маловідомий в регіоні бойовий командир "Дніпра" Валентин Манько, а також чинний мер м Курахово, самовисуванець Сергій Сажко. Маніпуляції в окрузі пов'язують зі спробою будь-якими способами провести непрохідного кандидата до Верховної Ради.

Згідно з даними Інституту досліджень інституту регіонального розвитку України, серед кандидатів по мажоритарному округу мер м.Курахове Сергій Сажко є абсолютним лідером виборчої гонки (40,9%). За Валентина Манько, за попередніми опитуваннями, були готові проголосувати 0,5% виборців.

ЗМІ також повідомляли про те, що бійці батальйону "Дніпро-1" систематично дестабілізують вибори в цьому окрузі: озброєні люди вривалися в приміщення окружкому, підкидали гранати спостерігачам, а напередодні захопили і утримували керівника групи агітаторів по Великоновосілківського району за кандидата в депутати Сергія Сажко.