ua en ru

Маніпуляції щодо тендеру в порту "Южний" можуть призвести до міжнародного скандалу, - Фаєрмарк

Маніпуляції щодо тендеру в порту "Южний" можуть призвести до міжнародного скандалу, - Фаєрмарк Фото: Сергій Фаєрмак

Щодо тендеру на днопоглиблювальні роботи в морському торговому порту "Южний" на суму в 2,5 млрд грн, який запланований на кінець грудня, поширюється свідомо неправдива інформація. Про це заявив народний депутат Сергій Фаєрмарк.

За його словами, інсинуації можуть призвести до міжнародного скандалу, зриву тендеру та колосальних іміджевих та фінансових втрат держави.

"Проведення на минулому тижні Національним антикорупційним бюро України обшуків та погромів із вилученням усіх носії інформації в офісі та квартирах керівників одного із учасників майбутнього тендеру -компанії "Ян Де Нул Україна", яка входить до транснаціональної корпорації зі світовим ім’ям та мільярдним обігом коштів, можна розцінювати лише як спробу заблокувати участь цієї компанії в тендерах щодо днопоглиблення в порту "Южний", - зазначив Фаєрмарк.

"Паралізація внаслідок дій НАБУ роботи офісу авторитетної західної компанії "Ян Де Нул", яка свого часу брала участь у побудові Суєцького каналу, а тепер ризикнула направити свій технічний флот в Україну на запрошення українського уряду, неминуче призведе до судового позову з боку іноземного інвестора, зриву тендеру та – як наслідок - міжнародного скандалу та колосальних іміджевих та фінансових втрат держави Україна", - переконаний народний депутат.

Він заявляє, що поширення деякими ЗМІ інформації про нібито комерційний зв'язок компанії "Ян Де Нул Україна" з представниками фракції "Народного фронту" - відверта маніпуляція.

"У такий спосіб сторони, зацікавлені у зриві виконання замовлення, намагаються перевести тему у площину політичних скандалів і, тим самим, відбити у великих іноземних інвесторів будь-яке бажання вкладати у подальшому кошти у розвиток української економіки", - наголосив народний депутат.

"Такому контрагенту, як транснаціональна корпорація "Ян Де Нул", неможливо що-небудь нав'язати чи поставити непублічні умови. Хіба буде така компанія, що працює по всьому світу у відповідності до законів і визнаних ділових стандартів ризикувати своєю репутацією, а відповідно - і майбутніми замовленнями на сотні мільйонів і мільярди доларів - заради далеко не найбільшого замовлення в Україні?", - підкреслив Фаєрмарк.

Він нагадав, що схожа історія вже мала місце навколо тендеру з приватизації Одеського припортового заводу. Тоді також був інтерес великих іноземних інвесторів до приватизації ОПЗ, але "через маніпуляції та брехню команди популістів Лещенка і Ко навколо конкурсу, нульовий результат зусиль від НАБУ, конкурс було зірвано, а актив здешевшав вдвічі", заявив нардеп.

"Закликаємо українських політиків, чиновників та представників антикорупційних органів припинити маніпуляції навколо тендеру в порту "Южний", натомість забезпечити рівні умови чесної конкуренції для усіх учасників тендеру. Ми не повинні допустити зриву цього важливого для нашої держави конкурсу, оскільки це призведе до дискредитації України на міжнародній арені як надійного та передбачуваного партнера", - наголосив Сергій Фаєрмарк.