ua en ru

Мандат місії ОБСЄ в Україні може бути розширений, - генсек

Подальша діяльність ОБСЄ в Україні буде безпосередньо залежати від того мандата, який буде виданий місії у зв'язку з новими мінськими угодами, і може бути розширена. Про це заявив під час свого візиту в Дніпропетровськ генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньер, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами генсека, якщо після аналізу результатів нових домовленостей з'ясується, що повноважень місії ОБСЄ в Україні недостатньо для контролю над їх дотриманням, буде розглянуто питання про внесення необхідних змін.
На питання журналістів про те, чи достатньо на даний момент співробітників місії для спостереження за дотриманням домовленостей про припинення вогню, Дзанньер відповів, що, якщо дані домовленості дійсно будуть дотримуватися, то місія в силах моніторити цей процес.

Також він повідомив, що в березні 2014 року в Україні було всього 20 спостерігачів місії ОБСЄ. На сьогодні їх кількість обчислюється в 500 чоловік. З них 350 спостерігачів знаходяться в східних областях. При цьому всього в Україні налічується 1000 співробітників ОБСЄ, 400 з яких - українці. Деякі з них працюють спостерігачами, експертами, асистентами.

Основним завданням місії в Україні на сьогодні Дзанньер назвав досягнення можливість повернення переселенців у свої домівки, у відновленні зруйнованої інфраструктури, а також реабілітація людей, які пережили жахи війни, а також, як висловився генсек, в "економічній реабілітації".

Також він зазначив, що місія до цього часу не мала доступу в деякі регіони Донбасу і точно визначити наявність російських військовослужбовців у зоні конфлікту.
"Ми спостерігаємо присутність російських бойовиків і озброєнь на Донбасі. Однак вони ж нам не скажуть, з якої частини і являють регулярні війська. Ми - неозброєна громадянська місія, і на деякі території Донецької і Луганської областей не можемо потрапити з міркувань безпеки наших співробітників. Я сподіваюся, що після підписання нових мінських домовленостей ми зможемо повністю контролювати всю територію", - від мітив Дзанньер.

У Центрі допомоги переселенцям "Допомога Дніпра" генсек передав сертифікат на 20 тисяч євро, призначений на придбання необхідної допомоги для дітей переселенців з Донецької та Луганської областей.

"В нашому центральному офісі, розташованому у Відні, наші співробітники від себе особисто зібрали допомогу для дітей вимушених переселенців. Повірте, ця допомога була зібрана від чистого серця", - повідомив Дзанньер.

Зазначимо, що генсек ОБСЄ прибув у Дніпропетровськ вчора, візит триватиме сьогодні. Завтра Дзанньер прибуде з візитом до Києва.

Нагадаємо, оприлюднена декларація президентів Росії, України, Франції та канцлера Німеччини, яка була ними підписана за підсумками переговорів у Мінську (Білорусь) 11-12 лютого.

Також оприлюднені всі пункти документа, підписаного у Мінську за підсумками зустрічі глав "нормандської четвірки".