ua en ru

В Малайзії за "фейкові новини" передбачили до 6 років позбавлення волі

В Малайзії за "фейкові новини" передбачили до 6 років позбавлення волі Фото: Малайзія (PixabayRonnyK)

В Малайзії прийняли закон, що передбачає покарання за фейкові новини

В Малайзії схвалили закон, який передбачає до шести років тюрми за розповсюдження неправдивої інформації. Про це повідомляє "Голос Америки".

Так, уряд прем’єр-міністра Наджіба Разака заручився більшістю парламенту для схвалення законопроекту проти фіктивних новин, який передбачає штраф до 123 тисяч доларів і позбавлення волі на строк до шести років. У першому проекті закону пропонували строк покарання до 10 років ув’язнення.

Як зазначається, закон не порушує права на свободу слова і всі справи розглядатимуться шляхом незалежного судового процесу.

"Цей закон має на меті захист громадськості від розповсюдження фальшивих новин, зберігаючи водночас свободу слова згідно з Конституцією Малайзії", - заявила міністр офісу прем’єра Азаліна Отман Сейд.

Так, закон окреслює фейки як "новини, інформація і повідомлення, які повністю або частково вигадані" і включають статті, звукові та візуальні дані.

Нагадамо, раніше повідомлялося, що в Куала-Лумпурі (Малайзія) проходить масовий мітинг проти уряду прем'єра Наджиба Разака.

Відзначається також, що масове невдоволення почалося після публікації документів, що свідчать про отримання прем'єр-міністром Наджібом Разаком 700 млн дол на особисті рахунки з державного фонду 1MDB.