ua en ru

Максимумом можливого на саміті Україна-ЄС буде заява про завершення переговорів, - дипломат

Максимумом можливого на саміті Україна-ЄС буде заява про завершення переговорів. Про це заявив європейський дипломат, що побажав залишитися неназваним, повідомляє "Комерсант-Україна".
"Сьогодні ситуація виглядає так, що максимумом можливого на саміті є політична заява про завершення переговорів", - заявив європейський дипломат.
Раніше, Президент України Віктор Янукович заявляв, що сподівається на підписання угод з ЄС про ЗВТ та політичної асоціації 19 грудня.

Нагадаємо, 7 грудня посjл ЄС в Україні Жозе Мануелm Пінту Тейшейра заявив, що відносини України і ЄС не обмежуються лише переговорами щодо угоди про асоціацію. У той же час, Європейський Союз, як зазначив дипломат, "не буде витрачати кошти своїх платників податків на те, що не відповідає європейським стандартам". Крім того, події останніх років продемонстрували, що Україна "ще навіть не почала процес впровадження механізму стримувань і противаг в системі розподілу влади". Також не відповідають демократичним принципам і політичні справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, "що є вершиною айсберга".

Повертаючись до питання переговорів щодо угоди про асоціацію, посол ЄС підкреслив, що на сьогодні єдиним питанням, яке заважає завершити ці переговори, є "перспектива членства України в ЄС". Він нагадав, що 5 років тому, коли переговори починалися, цього питання не було в порядку денному.

Парадоксальним, на думку дипломата, є також те, що Президент України в рамках своєї виборчої кампанії переконував, що "він є європрагматиками і не буде просити того, що ЄС зараз дати не може, але побудує Європу в Україні". На сьогодні, як зауважив посол ЄС, цього не спостерігається. Тому ключ до завершення переговорів щодо угоди про асоціацію - "в руках Януковича". Разом з тим, навіть якщо переговори будуть завершені, ситуація в Україні не зміниться, "Угода не буде підписана, ратифікована і імплементована".

Нагадаємо, 8 грудня посол США в Україні Джон Теффт заявив, що США підтримують ідею євроінтеграції України та підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі на саміті Україна - ЄС 19 грудня.