ua en ru

Максим Микитась: у 2016 році знижувати динаміку будівництва не плануємо

Максим Микитась: у 2016 році знижувати динаміку будівництва не плануємо

У минулому році Українська державна будівельна корпорація "Укрбуд" здала в експлуатацію близько 330 000 квадратних метрів житла і не має наміру знижувати темпів у році нинішньому. Про це виданню "Форбс" розповів президент "Укрбуду" Максим Микитась.

Як відомо, в 2015 році корпорацією були введені в дію ЖК "Артемівський", "Новопечерські двір", "Артеміда", "Садовий", а також будинки та секції в житлових комплексах "Казка", "Поділ Градъ" і "Козацький".

"Дуже важливу роль відіграє сила традицій, - зазначає Микитась. - Чому нам вдалося в стислі терміни зайняти лідируючі позиції на ринку України? Не тільки завдяки західним стандартам управління. Завжди є ідеї, які приносять добрі плоди. В нашому випадку це було повернення до старої доброї цегли. Я багато їздив по регіонах, і помітив, що в цегляних будинках квартири розкуповуються за кілька місяців, тоді як продажі в житлових комплексах, зведених за монолітно-каркасною технологією, тривають кілька років. Так, цегла - це наші старі традиції, і ніхто в світі вже так не будує, але в кожній країні свої традиції. З десяти перших об'єктів вісім - це цегляні будинки. І у нас не було відбою від покупців".

Розповідаючи про нові тенденції на ринку житлової нерухомості, Микитась каже, що сьогодні люди думають про площі житла з урахуванням майбутніх комунальних платежів.

"Люди думають і про те, у скільки обійдуться комунальні платежі. Зараз середня площа однокімнатної квартири в наших українських проектах - 35-39 кв. м. Для порівняння, в Мюнхені стандартної однокімнатної квартирою вважається 28 кв. м", - зазначив Микитась.

Паралельно з будівництвом житлових комплексів різного класу в столиці, корпорація готова виходити на міжнародні ринки, відзначає її керівник.

"Наприклад, будуємо два житлових комплекси в передмісті Мюнхена, - говорить він. - Можна сказати, що там рай для будівельників. При купівлі акта на землю чітко знаєш, що отримаєш дозвіл на будівництво протягом шести місяців. Ніякої плати за підключення до електромереж, пайових внесків тощо. Мітингувальники - головний біль поліції. Якщо компанія працює в Німеччині, платить податки, то банки готові фінансувати під 2,5% річних. Ми вже вийшли на той рівень, коли тамтешні фінансисти стали нам довіряти".

Говорячи про плани будівельників з освоєння зарубіжних ринків, глава "Укрбуду" налаштований досить оптимістично. "Найбільшу перспективу на поточний момент я бачу у Варшаві і Баварії", - говорить він.