ua en ru

Маккейн: Падіння Каддафі стане сигналом для Росії, Китаю та Ізраїлю

Відомий своїми жорсткими висловлюваннями сенатор від штату Арізона Джон Маккейн висловив задоволення взяттям повстанцями Тріполі і близьким кінцем режиму Муаммара Каддафі.

За словами Маккейна, коли він дізнався про участь НАТО в операції в Лівії, відразу прийшов до висновку, що Каддафі зазнає поразки. Правда, сенатора був дещо збентежений тим фактом, що війна тривала цілих шість місяців.

"Цей конфлікт не мав тривати так довго. Якби США активно брали участь в авіанальотах, все могло закінчитися набагато швидше. Але ми вирішили цього не робити, керуючи всім з боку", - зазначив Маккейн.

Говорячи про наслідки падіння режиму Каддафі, він висловив думку, що зміна влади в Лівії дасть сигнал і іншим країнам, "які прагнуть до демократичних перетворень".

"Це буде своєрідним посланням і для Башара Асада (глави Сирії), і для Ємену, і для інших диктаторів. Ехо "арабської весни" почують у всьому світі - від Росії і Китаю до Ізраїлю. З тих пір, як молодий чоловік спалив себе на вулиці, поклавши початок хвилюванням в Тунісі, ми бачимо стрімко мінливий світ", - заявив Маккейн.