ua en ru

У Македонії референдум про перейменування країни під загрозою зриву

У Македонії референдум про перейменування країни під загрозою зриву Фото: референдум в Македонії (twitter.com/vishal7732)

На референдумі надзвичайно низька явка громадян

У Македонії на референдумі з приводу перейменування країни надзвичайно низька явка громадян. Станом на 15:00 явка склала 22,56%, передає Balkan Insight з посиланням на Державну виборчу комісію Македонії.

"До 15 години явка на референдум склала 22,56%. Процес голосування проходить в демократичній атмосфері", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що для того, щоб референдум був дійсним, повинні проголосувати як мінімум 50% громадян країни, які мають право голосу.

Спостерігачі відзначають, що поки явка істотно нижча, ніж на недавніх парламентських виборах, і подолання необхідної межі під загрозою, пише "Радіо Свобода".

Виборцям запропоновано схвалити угоду з Грецією, за якою країна прийме назву "Північна Македонія". Це має відкрити їй дорогу до вступу в НАТО, а в перспективі у Європейський союз. Зараз його блокує Греція, яка не сприймає назву "Республіка Македонія".

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна, в Македонії в 07:00 за місцевим часом почався референдум про перейменування країни. Виборчі дільниці будуть відкриті до 19:00 (20:00 по Києву).

Раніше повідомлялося, що в Македонії намагалися знизити активність виборців на референдум по зміні назви.

До голосування президент країни Гьорге Іванов закликав бойкотувати референдум про зміну назви країни. Він назвав його "шкідливим та руйнівним для нації.