ua en ru

Питання виборів мера Києва вийшло з правового поля, - Магера

На сьогоднішній день ситуація з проведенням в Києві чергових виборів мера вийшла з правового поля, оскільки вони мали відбутися ще в 2010 році. Про це на сьогоднішньому засіданні парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування заявив перший заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, передає кореспондент РБК-Україна.

"Про ситуацію в місті Києві, про обрання міського голови і депутатів міської ради... Це питання на засіданні Центральної виборчої комісії не обговорювалося, але разом з тим питання є досить серйозним... Ситуація на сьогоднішній день вийшла з правового русла, через те що останні позачергові вибори, які мали місце в 2008 році, зрозуміло, голова обирався на чотири роки, депутати міської ради на п'ять років", - сказав Магера.

В той же час він зазначив: "1 лютого 2011 року було прийнято закон, який має статус конституційного, (про зміни) до основного закону України, яким 141 статтю Конституції доповнено частиною 3, за якою визначено строки і порядок призначення Верховною Радою України чергових виборів місцевих". В цих змінах, зокрема, зазначено, що і чергові вибори сільського, селищного міського голови і депутатів місцевих рад, усі без винятку, призначаються на останню неділю жовтня п'ятого року повноважень ради чи голови.

"Але там є важливе дуже уточнення, яке дуже багато хто не дочитує до кінця - обраних на останніх чергових виборах... В Києві відбулися останні чергові вибори в 2006 році, березень, якщо бути точним. І якщо проводити ці вибори, вони мали б, відповідно до Конституції, бути проведені ще у жовтні 2010 року, якщо слідувати нормам Конституції", - резюмував Магера.

Зазначимо, профільний комітет ВР порадив президії Ради обговорити питання проведення виборів у Києві через наявність правової колізії.