ua en ru

М.Каддафі передав представникам повстанців умови своєї відставки

Лівійський диктатор полковник Муаммар Каддафі передав представникам повстанців, які майже два місяці продовжують боротьбу з регулярними військами, умови своєї відставки. За даними арабських ЗМІ, таких умов всього три, передає РБК.
Першою умовою М.Каддафі назвав "гідний" порядок відсторонення від посади: він повинен отримати гарантії власної безпеки і залишити крісло лівійського лідера з почестями по статусу. Крім того, він наполягає, щоб йому надали будь-який символічний державний пост. Останньою умовою полковника стала вимога передати владу його синові Сейфу аль-Ісламу.
Саме цей пункт є найбільш спірним і складним. Нагадаємо, раніше в ході переговорів заколотників з представниками Африканського союзу від Малі, Мавританії, Демократичної Республіки Конго і Президентом ПАР Джейкобом Зумою опозиціонери заявили, що готові припинити вогонь тільки після відходу М.Каддафі з усіх посад. Тоді переговори закінчилися нічим. Сам полковник прийняв умови Африканського союзу. Тепер же експерти заявляють, що подібний крок був зроблений Національною перехідною радою з метою поставити полковника у безвихідне становище. У разі передачі влади С.аль-Ісламу повстанцям легше буде диктувати свої умови, впевнені експерти.
Сьогодні в Катарі відбудеться зустріч міжнародної контактної групи щодо ситуації в Лівії. На переговорах будуть присутні представники повстанців, екс-міністр закордонних справ Лівії Мусса Кусо, представники Африканського союзу.
На даний момент військові дії в Лівії тривають. Війська полковника взяли приступом Місураті, тепер запеклі зіткнення проходять на підступах Адждабія, яка кілька разів за останні дні переходила з рук в руки. Опозиціонери заявляють, що близько 30 тис. осіб отримали поранення, 20 тис. пропали без вісті, а 10 тис. загинули в ході обстрілів військ М.Каддафі.