ua en ru

У Люксембурзі проходить референдум про виборче право для іноземців

У Люксембурзі проходить референдум про виборче право для іноземців Фото: У Люксембурзі проходить референдум

Іноземці зможуть отримати це право тільки в разі, якщо вони вже 10 років прожили в Люксембурзі

У Люксембурзі в неділю, 7 червня, проходить референдум, на якому жителі країни повинні вирішити, чи варто наділяти іноземців правом голосу на парламентських виборах. Іноземці зможуть отримати це право тільки в тому разі, якщо вони вже десять років прожили в Люксембурзі і раніше брали участь у місцевих виборах, передає Deutsche Welle.

Жителі країни голосують на референдумі також з питання про зниження виборчого віку з 18 до 16 років. Крім того, в ході голосування вони також визначать, чи треба обмежити час перебування міністрів на посаді не більше двох строків - тобто до десяти років.

Населення Люксембургу становить близько 550 тисяч чоловік, приблизно 45% з них - іноземці. Прем'єр-міністр країни Ксавьє Беттель висловився на підтримку запропонованих поправок до конституції.

Однак, як свідчу проведені раніше опитування, 53% жителів Люксембургу - проти наділення іноземців правом голосу на парламентських виборах, 68% респондентів вважають, що не варто знижувати виборчий вік. У той же час 44% опитаних висловилися проти обмеження терміну перебування міністрів на посаді, а 46% - за.

Результати референдуму будуть враховуватися при підготовці нової конституції Люксембургу, голосування по якій може відбутися в 2017 році.

Нагадаємо, сьогодні в Німеччині стартував саміт "Великої сімки" (G7).