ua en ru

Лисенко пояснив умови відкриття вогню у відповідь силами АТО

Лисенко пояснив умови відкриття вогню у відповідь силами АТО Фото: Андрій Лисенко

Спікер АПУ відмовився коментувати заяву Клімкіна про загрозу мінським процесу

Представник Адміністрації Президента України (АПУ) з питань антитерористичної операції (АТО) полковник Андрій Лисенко пояснив, за яких умов українські військовослужбовці можуть відкривати вогонь у відповідь на дії бойовиків. Про це Лисенко повідомив сьогодні в ході брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Умова дуже проста і зрозуміла - якщо є загроза життю наших бійців, якщо йде пряма атака на наші позиції, зрозуміло, що тут відкривається вогонь навіть без команди. Кожен боєць може відкрити вогонь, якщо дійсно є атака, і для цього спеціального наказу отримувати не треба", - повідомив Лисенко.

Він зазначив, що сили АТО можуть відкривати вогонь у разі реального настання або атаки зі стріляниною.

"Якщо йде провокаційний обстріл, як це було упродовж минулої доби, то, зрозуміло, що наші бійці не відкривали вогонь у відповідь, тому що і на великій відстані вівся вогонь, і ніяких активних наступальних дій не було. Тобто все залежить від дій супротивника", - додав Лисенко.

Він повідомив, що за останні дні атаки бойовиків відбуваються регулярно.

"Поки що ми спостерігаємо, що кілька днів поспіль у нас є кожен день спостерігаються атаки, зокрема, на артемівському напрямку. Це село Зайцево, там вже кілька днів поспіль намагаються атакувати наші опорні пункти, але безуспішно", - сказав спікер АПУ.

Він пояснив, що ці атаки мають на меті зайняти позиції українських військових

Що стосується вчорашньої заяви міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про загрозу мінським процесу, Лисенко назвав питання можливого припинення реалізації мінських угод політичним.

"Це політичне питання, я не готовий його коментувати", - сказав він.

Нагадаємо, вчора міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу мінським процесу.