ua en ru

Ляшко: РПЛ та "Свобода" вимагають порушити справу на Александровську за "слобожанський" сепаратизм

Ляшко: РПЛ та "Свобода" вимагають порушити справу на Александровську за "слобожанський" сепаратизм

На мітингу "тарифного майдану" перед будівлею Верховної ради України депутати і представники Радикальної партії Олега Ляшка та ВО "Свобода" звернулися до генерального прокурора Віктора Шокіна та голови СБУ Василя Грицака з закликом порушити кримінальну справу проти екс-нардепа від КПУ Аллу Александровську і її пособників за розпалювання сепаратистких настроїв в Харківській області, передають "Известия".

"Радикальна партія не допустить сепаратизму і його проявів в Україні. Наші юристи готують запит "Слобожанщині", який ми попросимо підтримати колег з інших фракцій, і він буде направлений в правоохоронні органи і в Адміністрацію Президента", - підкреслив глава Радикальної партії Олег Ляшко.

У зверненні йдеться, що "Громадська рада Слобожанщини", ініціатором створення якого є Александровська, розробив законопроект "Про особливий регіоні розвитку Слобожанщина". Цей законопроект пропонує запровадити спеціальний режим діяльності для Харківської області, змінити Податковий кодекс України і ввести спеціальні пільгові режими для інвесторів.

"При детальному аналізі законопроекту яскраво простежуються настрою сепаратистського характеру, що виражається у спробі підриву територіальної цілісності держави", - йдеться у зверненні, - що "передбачає обмеження волі на строк до трьох років за самовільне привласнення владних повноважень".

Народний депутат України, заступник голови Радикальної партії Василь Омельченко в ході мітингу підтримав звернення проти Александровської. "На жаль, недобиті, як каже Олег Валерійович [Ляшко], регіонали і комуняки сьогодні збираються і починають розпалювати сепаратистські настрої на Слобожанщині", - пояснив він.

За словами нардепа, до "Свободи" і РПЛ звернулася ініціативна група "Союз громадян України", які підготували проект депутатського запиту. "Ось ці молоді люди сьогодні переживають за країну більше, ніж всі органи, які називаються Службою безпеки України. Тому я від імені керівництва партії дякую вам за таку небайдужу позицію і сподіваюся, що наш запит від усієї депутатської фракції допоможе привернути увагу СБУ [проблеми]", - сказав Омельченко.

Ініціативу підтримали народний депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко та екс-міністр аграрної політики, народний депутат VII скликання, голова харківської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка.

Нагадаємо, раніше в Харкові "Громадська рада Слобожанщини" представив розроблений депутатами законопроект "Про особливий регіоні розвитку Слобожанщина". Його автори стверджують, що законопроект передбачає реалізацію в Харківському регіоні програми розвитку економіки, поліпшення його інвестиційної привабливості, а також передачу на рівень регіону адміністративних механізмів для вирішення соціальних проблем.