ua en ru

У Луцьку ввели офіційне звернення "пан" і "пані"

У Луцьку ввели офіційне звернення "пан" і "пані" Фото: Луцьк

Чиновники і керівники підприємств повинні використовувати ці слова в спілкуванні

Луцька міська рада ввела для чиновників, керівників комунальних підприємств правило використовувати для звернення слова "пан", "пані" та "панове", передає ZIK з посиланням на відділ інформаційної роботи муніципалітету.

Проект рішення запропонував депутат Аскольд Пекарський. Він вважає, що звернення "пан" і "пані" в українській мові в офіційно-діловому стилі вживалося досить активно. Останнім часом сфера функціонування цього звернення розширилася, однак існує думка, що воно чуже для українців.

Депутат вважає, що слово "пан" може чимало розповісти про наше минуле. Насамперед, воно є вражаючим прикладом того, як з синонім необмеженої деспотичної влади в більшості слов'янських мов цей термін згодом трансформувався у загальновживане офіційне і шанобливе звернення.

Тому міська рада вирішила для всіх працівників виконавчих органів міської ради, депутатів міської ради, членів виконавчого комітету, керівників окремих комунальних підприємств, установ та організацій міста ввести правило в службових і офіційних зверненнях під час звернення до окремій людині, групі, делегацій перед прізвищем або ім'ям (також у спільних зверненнях) застосовувати ввічливі слова "пан", "пані" та "панове".

Нагадаємо, раніше у Луцьку заборонили публічно показувати і включати пісні ряду російських співаків та акторів, а також Жерара Депардьє.