ua en ru

Луценко закликав ВР ухвалити закон про призупинення дії закордонних паспортів нардепів

Луценко закликав ВР ухвалити закон про призупинення дії закордонних паспортів нардепів Фото: Юрій Луценко (РБК-Україна)

Луценко зазначив, що даний законопроект уже давно зареєстрований у Раді

Верховна рада має розглянути і ухвалити законопроект, який передбачає припинення дії закордонних паспортів нардепів після внесення у парламент подання генеральним прокурором. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко з трибуни Верховної ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Луценко зазначив, що даний законопроект уже давно зареєстрований у Раді.

"Нагадую, що у вас на розгляді давно є законопроект, який я особисто підтримую. Його суть зводиться до того, що після внесення подання генпрокурора щодо будь-якого народного депутата його закордонні паспорти зупиняються, а виїзд через державний кордон унеможливлюється. Якби ви були такі ласкаві, щоб проголосувати за цей законопроект, ваші сумніви (стосовно бажання притягнути до кримінальної відповідальності Дмитра Колєснікова, - ред.) були б остаточно розвіяні", - повідомив Луценко.

Генпрокурор пояснив, що, згідно закону, не мав права направити парламенту подання про надання згоди Верховної ради на арешт народного депутата Колєснікова.

"Згідно чинного законодавства, затримання та арешт народного депутата може передбачатись виключно в разі пред’явлення статей ККУ, за якими передбачається арешт, як наприклад у справі Надії Савченко. У всіх інших випадках, коли йдеться про статті, що не передбачають арешту, підписувати таке подання ( про надання згоди Верховної ради на арешт народного депутата, - ред.) вважаю за неможливе. Воно не відповідає чинному законодавству", - повідомив Луценко.

Нагадаємо, Верховна рада України відмовилася зняти депутатську недоторканність з співголови депутатської фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула, зняття недоторканності з парламентаря підтримали лише 137 депутатів при 226 необхідних.

Як писало РБК-Україна раніше, Рада на пленарному засіданні 4 жовтня відмовилася зняти депутатську недоторканність з народного депутата від фракції "Опозиційний блок" Сергія Дунаєва, зняття недоторканності з депутата підтримали лише 125 депутатів при 226 необхідних.