ua en ru

Лутковська: Законопроект про можливість лікування ув'язнених за кордоном суперечить Конституції

Уповноважений Верховної Ради України (ВР) з прав людини Валерія Лутковська впевнена, що в положеннях законопроекту про можливості лікування ув'язнених за кордоном міститися положення, що суперечать Конституції України. Про це омбудсмен заявила в ході брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тут є певна проблема з Конституцією України. Оскільки, це, по суті, є передачею громадянина України на лікування в іншу країну. Але в якомусь дивовижному вигляді. Тобто, якщо людина це робить добровільно, коли людина на волі самостійно вибирає де йому лікуватися - це одне питання ... і у нього створені всі умови щоб він міг вибрати де йому лікуватися. Якщо людина перебуває під вартою, вона знаходиться під повним контролем з боку держави. Відповідно держава повинна добровільно передати цю людину для відбування покарання в іншу державу,але при цьому ще й лікувати. Тут виникають проблеми з Конституцією, оскільки Конституція це забороняє ", - заявила Лутковська.

Лутковська також пояснила, що громадянин України по прямій нормі Конституції не може бути виданий іншій державі. І це відображається у всіх договорах і у всіх конвенція, що громадянин держави не може бути переданий, екстрадований і так далі.
Держава зобов'язана забезпечити адекватний рівень лікування тієї людини, яка перебуває під вартою.

Відповідний законопроект № 10450 передбачає, що ув'язнений, який відбуває покарання і захворів важкою хворобою може бути направлений на лікування в лікарню, яка може знаходиться як на території Україні так і за кордоном.