ua en ru

Лутковська вважає, що хвилювання у Криму спровокувало скасування мовного закону

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає, що хвилювання у Криму спровокувало скасування Верховною Радою так званого мовного закону.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає, що хвилювання у Криму спровокувало скасування Верховною Радою так званого мовного закону. Про це вона повідомила на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Справді підхльоснуло ситуацію певним чином рішення про скасування мовного закону. Те, що прийнято рішення не підписувати цей закон, і те, що прийнято рішення створити спеціальну комісію з підготовки нової редакції мовного закону, є дуже позитивним, надзвичайно необхідним зараз. Бо одна із причин, що не основна , але одна із причин появи цієї конфліктної ситуації у Криму, була ідея скасування мовного закону, це правда", - заявила Лутковська.

Відповідаючи на запитання, чи надходили до неї звернення про ущемлення прав російськомовного населення у Криму, омбудсмен повідомила, що останнім часом таких звернень не було.

"Звернень, якщо ви маєте на увазі за останні два роки, то, звичайно, були, і я, чесно кажучи, не ділю звернення з точки зору, написані вони російською або українською, мені це все одно. А за цей період звернення, які б свідчили про порушення прав російськомовного населення на території Республіки Крим, таких звернень у мене не було", - заявила Лутковська.

Нагадаємо, 23 лютого Рада скасувала закон "Про основи державної мовної політики", який розширював використання в офіційних установах України російської мови. Це викликало хвилю протестів у Південно-Східній Україні. У підсумку спікер Олександр Турчинов не підписав цей закон, а 1 березня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив підготувати нову редакцію закону про мови.