ua en ru

Лутковська просить РФ дати юридичне пояснення заборони Джемільову на в'їзд в Крим

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до низки високопосадовців Російської Федерації, зокрема до директора Федеральної служби безпеки РФ Олександру Бортникову, керівника Федеральної міграційної служби РФ Костянтину Ромодановському та Міністра внутрішніх справ РФ Володимира Колокольцева, у зв'язку із забороною в'їзду на територію Криму Мустафі Джемільову.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до низки високопосадовців Російської Федерації, зокрема до директора Федеральної служби безпеки РФ Олександра Бортнікова, керівника Федеральної міграційної служби РФ Костянтина Ромодановського та Міністра внутрішніх справ РФ Володимира Колокольцева, у зв'язку із забороною в'їзду на територію Криму Мустафі Джемільову. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Уповноваженого ВР України з прав людини.

Валерія Лутковська зазначила у своїх зверненнях про те, що Мустафі Джемілєву не був наданий офіційний документ, що підтверджує заборону в'їзду для нього на територію Криму, що в свою чергу, робить неможливим оскарження відповідного рішення органів Російської Федерації.

У зверненнях Омбудсмана України міститься запит на надання юридично значущої інформації про направлення подання про заборону Мустафі Джемілєву в'їжджати на територію Криму, роз'яснення порядку оформлення такої заборони, а також процедури подальшого оскарження.

"Дії органів влади Російської Федерації на території Криму разом з тим порушують низку фундаментальних прав і свобод людини і корінного народу, закріплених у міжнародному праві, зокрема, у Декларації ООН про права корінних народів", - зазначила Лутковська.

Нагадаємо, 22 квітня при перетині адміністративно-територіальної межі Криму з Україною лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву вручили "Акт повідомлення про недозвіл в'їзду в Російську Федерацію", що забороняє в'їзд в АР Крим до 2019 року.