ua en ru

Лутковська засудила прояви насильства з обох сторін конфлікту на Грушевського

Валерія Лутковська засудила сьогоднішні прояви насильства з обох сторін конфлікту на вул. Грушевського у Києві.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська засудила сьогоднішні прояви насильства з обох сторін конфлікту на вул. Грушевського у Києві. Про це повідомляє прес-служба уповноваженого з прав людини.

"Події ранку сьогоднішнього дня в районі вул. Грушевського в місті Києві свідчать про кардинальну ескалацію кривавого насильства з обох сторін.

Висловлюючи глибокі співчуття рідним і близьким загиблих, рішуче засуджую будь-які прояви насильства, як з боку учасників масових акцій, так і з боку правоохоронців", - йдеться в повідомленні.

Лутковська нагадала, що відповідно до основоположних принципів застосування сили і вогнепальної зброї службовцями органів правопорядку, службовці органів правопорядку при виконанні своїх обов'язків повинні, наскільки це можливо, застосовувати ненасильницькі засоби, перш ніж вдаватися до застосування сили та вогнепальної зброї. Вони можуть застосовувати силу і вогнепальну зброю тільки тоді, коли інші засоби є неефективними або не мають жодних шансів на досягнення бажаного результату.

"Виняткові обставини, такі, як внутрішня політична нестабільність або будь-яка інша надзвичайна ситуація, не повинні бути виправданням для будь-якого відходу від цих основоположних принципів", - зазначила Лутковська.

Вона також звернула увагу правоохоронців, що навіть у випадках, коли масове зібрання втрачає ознаки мирного, правоохоронці повинні діяти виключно в рамках чинного законодавства, використовувати силу, необхідну для його припинення з урахуванням принципу пропорційності, мінімізувати шкоду для життя і здоров'я, не допускати застосування насильства до вже затриманих.

У зв'язку з цим Лутковська вимагає від Генерального прокурора провести негайне неупереджене розслідування фактів загибелі людей, а від керівництва МВС - неухильно дотримуватися вимог законодавства.

"Ще раз підкреслюю, що ніяка політична боротьба, ніяке громадське протистояння не може бути виправданням смертей українських громадян. "Коктейлі Молотова", бруківка, кийки не можуть бути аргументами у вирішенні політичної кризи", - підсумувала Лутковська.