ua en ru

Лутковська звернеться до ГПУ щодо незаконного затримання відвідувачів клубу в Києві

Лутковська звернеться до ГПУ щодо незаконного затримання відвідувачів клубу в Києві Фото: Валерія Лутковська (ombudsman.gov.ua)

Військкомат має право тільки оголосити в розшук особи, який не з'явився на призов

Примусове затримання і відправлення громадян у розподільний пункт військкомату, що відбулися 28 жовтня під час рейду правоохоронців у нічний клуб Jugendhub, були незаконними. Про це на прес-конференції заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає кореспондент РБК-Україна.

"Підстав для такого затримання не було, вважаю, що в даному випадку дії були незаконними. В даному випадку моє реагування буде. З одного боку, це подання на ім'я міністра оборони щодо неприпустимості такої ситуації, неприпустимість таких дій, що суперечать закону і повинні проходити по-іншому. З іншого боку, це звернення до прокурора Києва і в Генпрокуратуру з тим, щоб були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань у зв'язку з незаконним позбавленням волі осіб, які були затримані в цьому розподільному пункті", - заявила Лутковська.

За її словами, військкомат має право оголосити в розшук людину, яка не з'являється на призов. У такому разі органи Національної поліції, які знаходять відповідну особа, мають право доставити його до військкомату. Однак військкомат ніяк не має права робити це самостійно.

Як зазначила Уповноважений з прав людини, у свою чергу, представники Національної поліції провели рейд в нічний клуб на підставі постанови суду, тому мали принаймні одну законну підставу для проведення обшуку.

Однак правозахисники не можуть оцінити дії правоохоронців, зокрема щодо застосування надмірної фізичної сили під час слідчих дій, з причини відсутності камер спостереження в приміщенні нічного клубу.

У зв'язку з цим офіс Уповноваженого зараз проводить виробництва в частині з'ясування обставин і дотримання людської гідності за наявними відкритими джерелами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву керівника поліції Києва Андрія Крищенко, що дії поліцейських під час обшуку в київському клубі Jugendhub були законними.