ua en ru

Лутковська ініціює спільну з омбудсменом РФ перевірку дотримання прав ув'язнених в Криму

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з пропозицією організувати спільну перевірку дотримання прав і свобод осіб, які утримуються в пенітенціарних установах Криму.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з пропозицією організувати спільну перевірку дотримання прав і свобод осіб, які утримуються в пенітенціарних установах Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

Основною метою цієї перевірки, на думку Лутковської, міг би стати моніторинг умов утримання зазначених осіб, а також фактів дискримінації, жорстокого поводження і застосування катувань.

На адресу українського омбудсмена надходять численні звернення від громадян України, що утримуються в пенітенціарних закладах Криму, зокрема, 3 липня надійшло колективне звернення за підписом понад 400 осіб, які утримуються у слідчому ізоляторі Сімферополя.

"Зазначена категорія громадян України скаржиться на дискримінацію по відношенню до них за ознакою належності. Ті, хто відмовляється від громадянства Російської Федерації, зазнають жорстокого поводження", - йдеться в листі Лутковської.