ua en ru

Лукашенко: Російський рубль міг би стати розрахунковою валютою в Євразійському союзі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що єдиною розрахунковою валютою в Євразійському союзі міг би стати російський рубль. Про це білоруський лідер заявив в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".
"Дуже наполегливо і, можливо, дещо надто наполегливо - я на цьому давно вже наполягаю - давайте перейдемо в наших розрахунках на національну валюту, давайте на російський рубль", - сказав Лукашенко.
Президент Білорусі нарік на те, що його країні доводиться розраховуватися за енергоносії і сировину, що купується в Росії, в доларах.
"Потім, чом би розрахункову одиницю не ввести, як ви її назвали, екю. Так ми через це можемо прийти, як прийшли через Митний Союз до Єдиного економічного простору, може, вирулимо і на російський рубль, якщо він буде для всіх цікавий", - відзначив білоруський лідер.
На його думку, у російського рубля "дуже багато складових, щоб представляти всім інтерес".
Мова про створення Євразійського союзу йшла під час переговорів керівників Росії, Білорусі і Казахстану 18 листопада ц. р. в Москві. Президент РФ Дмитро Медведєв не виключив, що союз може бути створений раніше 2015 р. При цьому Медведєв підкреслив, що жодна з країн не матиме якої-небудь переваги перед іншими.
Нагадаємо, з ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994 р. виступив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що до союзу спочатку увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити число учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану. Тексти перших документів в рамках створення Євразійського економічного союзу були узгоджені на зустрічі голів урядів Митного союзу і ЄврАзЕС в жовтні 2011 р.