ua en ru

Лукашенко переміг на виборах у Білорусі з 83,49% голосів

Лукашенко переміг на виборах у Білорусі з 83,49% голосів Фото: Олександр Лукашенко

ЦВК Білорусі озвучив попередні підсумки голосування

Чинний Президент Білорусі Олександр Лукашенко набрав 83,49% голосів на президентських виборах. Офіційні попередні підсумки голосування озвучила голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, передає прес-служба Центрвиборчкому.

За словами Єрмошиної, остаточні результати виборів Президента Білорусі будуть озвучені після того, як обласні виборчкоми і виборчком Мінська підпишуть підсумкові протоколи про голоси за кожного кандидата.

Згідно з попередніми даними ЦВК за Тетяну Короткевич віддали голоси 4,42% виборців. Сергій Гайдукевич набрав - 3,32% голосів, Микола Улахович - 1,67%.

Варто зазначити, що для Лукашенка це буде вже п'ятий президентський термін. Перемагав він на виборах у 1994 р., 2001 р., 2006 р. і 2010 р.

Поріг явки, дозволяє назвати вибори в білорусі такими, що відбулися, була подолана вже через чотири години після відкриття виборчих дільниць. Так, станом на 12:00 11 жовтня явка склала 51,20%, повідомили в білоруському Центрвиборчкомі.

Примітно, що в перемозі Лукашенка не сумнівалися навіть самі кандидати. Зокрема, Микола Улахович після голосування заявив журналістам, що, на його думку, ще не виросла заміна" Лукашенка.

Зазначимо, що моніторингом виборів у Білорусі займалися представники ОБСЄ, СНД, а також незалежні експерти.

Нагадаємо, в Мінську пройшла акція протесту проти Лукашенка.

"В неділю ввечері молоді люди під біло-червоно-білими прапорами, а також прапорами Євросоюзу та України, рухаються колоною від Жовтневої площі, де розташований інформаційний центр виборів президента, до площі Леніна", - передають РИА Новости.

Вони висловлюють невдоволення попередніми результатами виборів президента, запалили декілька фаєрів і скандують: "Живи, Білорусь".