ua en ru

Лукашенко спростував інформацію про будівництво авіабази РФ на території Білорусі

Лукашенко спростував інформацію про будівництво авіабази РФ на території Білорусі Фото: Олександр Лукашенко

Розмови з РФ щодо будівництва бази не велося

Мова про те, щоб розмістити російську авіабазу на території Білорусі, ніколи не велася. Про це заявив сьогодні Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час відвідин нової ділянки другої Мінської кільцевої автодороги, повідомляє "Белта".

"Я спостерігаю останнім часом крики нашої опозиції з приводу розміщення російської авіабази на території Білорусі. Я нічого про це не знаю. Людина, яка повинна приймати це рішення, - я про це нічого не знаю... Нам не треба база сьогодні. Тим більше військово-повітряні сили. Нам потрібно певне озброєння. Про що я публічно теж говорив Путіну і раніше Медведєву", - зазначив Лукашенко.

Лукашенко також звернув увагу на те, що Білорусь знаходиться в союзі з Російською Федерацією.

"У нас є відповідальність, і у Росії, і у Білорусі. Ми уклали угоду - вони відповідають разом з нами за західний напрямок. Фактично ми не поодинці проти НАТО тут стоїмо, разом з Російською Федерацією. В нас є конкретний план навіть на випадок війни, як треба діяти. Природно, ми його не оприлюднюємо, це абсолютно секретний план, але на цьому напрямку головна сила - це білоруська армія. Якщо конфлікт - то Росія починає нас підтримувати відповідними людськими ресурсами, визначено конкретні армії, літаки, вертольоти і так далі. На випадок конфлікту", - сказав Лукашенко.

Також Лукашенко заявив, що Білорусь не потребує створення авіабази та залученні льотчиків інших держав.

"Нам потрібні літаки, а не бази сьогодні. У нас прекрасні льотчики, у нас хороша школа льотчиків військових, цивільних. І навіщо мені створювати базу? Навіщо мені сьогодні завозити сюди літаки і льотчиків інших держав? А свої що будуть робити?", - заявив Лукашенко.

Він також заявив, що розмова з РФ щодо будівництва бази не велася.

"У мене на цей рахунок ні з ким не було розмови. Просто мене дивує і навіть у якійсь мірі обурює і кривдить, навіщо це було росіянам сьогодні вкидати в засоби масової інформації? Може, турбуються, що ми дійсно на Захід йдемо, щоб підкинути цю тему, щоб Захід почав у нас питати або сумніватися в тому, що ми з ними хочемо нормалізації відносин?", - сказав Лукашенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Президент Російської Федерації Володимир Путін розпорядився підписати угоду між РФ і Республікою Білорусь про будівництво російської авіаційної базі на території Білорусі.