ua en ru

У ЛНР встановили російський рубль з вересня основною грошовою одиницею

У ЛНР встановили російський рубль з вересня основною грошовою одиницею Фото: У ЛНР встановили російський рубль з вересня основною грошовою одиницею

Постанова набуде чинності з 1 вересня 2015 р.

У так званій "раді міністрів" самопроголошеної Луганській народної республіки (ЛНР) своєю постановою встановили, що з 1 вересня 2015 р. основною грошовою одиницею на території ЛНР буде російський рубль. Про це повідомляє сепаратистський сайт Луганський інформаційний центр.

"З метою вжиття заходів щодо стабілізації фінансово-грошової системи, а також у зв'язку із здійсненням фінансових операцій на території Луганської Народної Республіки переважно в російських рублях і різким зниженням гривневої готівкової грошової маси... встановити, що основною грошовою одиницею на території ЛНР є російський рубль", - йдеться в постанові так званого "уряду".

У документі також вказується, що на території Республіки "допускається обіг національної грошової одиниці України - гривні, долара Сполучених Штатів Америки і євро, а також здійснення розрахунків у готівковій та безготівковій формах в гривнях, доларах Сполучених Штатів Америки і євро".

Згідно з постановою, "виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери, пенсій та інших соціальних виплат, призначених відповідно до чинного законодавства, здійснюється в російських рублях".

Крім того, встановлено, що "перерахунок виплат заробітної плати працівникам бюджетної сфери, пенсій та інших соціальних виплат, тарифів на житлово-комунальні послуги та інших виплат, розмір яких визначений в гривнях у відповідних нормативних правових актах, здійснюється з використанням коефіцієнта перерахунку з української гривні на російський рубль в розмірі 2,0. Планування, бюджетна, фінансова та податкова звітність формується в російських рублях".

Ця постанова набуде чинності з 1 вересня 2015 року.

Нагадаємо, раніше лідер ЛНР Ігор Плотницкий заявляв, що в самопроголошеній республіці поки не планують повністю переходити на розрахунки в російських рублях.

У свою чергу в самопроголошеній Донецькій народній республіці (ДНР) також неодноразово заявляли, що збираються повністю перейти на російський рубль.