ua en ru

Лівійська влада свого часу зробила ряд спроб з метою запобігти бомбардуванням НАТО

Уряд Муаммара Каддафі у свій час зробив низку спроб з метою запобігти бомбардуванням Лівії авіацією НАТО. Про це повідомляє Reuters з посиланням на британську газету Guardian, яка посилається на секретні документи, що потрапили в редакцію видання.

У газеті говориться, що документи підтверджують, що лівійське керівництво припускало, що НАТО зробить спробу повномасштабного вторгнення в країну "в кінці вересня, або жовтні".

Також зазначається, що документи показують, що Тріполі в спробах запобігти вторгненню звертався до ключових осіб, що формують громадську думку в Сполучених Штатах, у тому числі до Президента США Барака Обами.

У статті також зазначається, що лівійський прем'єр-міністр в червні написав лист Обамі, в якому він звернувся до нього "Пан Президент" і ввічливо скаржився на Вашингтон через "безпрецедентне рішення" конфіскувати активи Лівії.

Повідомляється, що конгресмен-демократ Денніс Кусініч, який голосував проти військових дій НАТО в Лівії, відмовився зробити візит до Лівії в рамках "мирної місії", на запрошення Тріполі.

"У мене було кілька запрошень відвідати Лівію. Я ясно дав зрозуміти, що не міг вести переговори від імені адміністрації. Я сказав, що виступав в якості члена Конгресу. Але, враховуючи, що Лівія була під обстрілом, це місце не представлялося перспективним для проведення зустрічей", - заявив виданню Кусиніч.

Нагадаємо, після того як НАТО прийняло командування повітряними ударами по Лівії (31 березня 2011 р.), його літаки провели більше 20 тис. бойових вильотів, завдали 7 тис. 635 ударів, повідомили в альянсі в четвер.

Шістнадцять кораблів під командуванням НАТО ведуть патрулювання центральної частини Середземного моря, щоб контролювати виконання ембарго на постачання зброї.