ua en ru

Лівія проігнорує першу сесію російсько-арабського форуму співробітництва, - джерело

Сьогодні, 20 лютого 2013 р., в Москві пройде перша сесія російсько-арабського форуму співробітництва - нового формату взаємодії Росії і Ліги арабських держав. Через подій "арабської весни" і пішли за ними політичних змін на Близькому Сході Москві три роки не вдавалося скликати форум, за допомогою якого вона сподівається відновити свій вплив в арабському світі, пише "Комерсант-Україна". За даними видання, Лівія, з якою Москва прагне відновити багатомільярдні контракти і домовитися про звільнення засуджених за підтримку режиму Муаммара Каддафі росіян, вирішила проігнорувати зустріч.

Водночас, незважаючи на зусилля численних російських делегацій, досі не вдається відновити багатомільярдні збройові і інші контракти з Лівією. Нова влада в Тріполі досі пригадують Москві підтримку Каддафі.

З тієї ж причини, схоже, російські дипломати ніяк не можуть вирішити ситуацію з росіянами, які отримали в Лівії солідні терміни "за підтримку колишнього режиму". За даними видання, ці питання не вдасться обговорити і в ході нинішньої сесії: глава МЗС Лівії Мохаммед Абдель-Азіз вирішив її проігнорувати. Як пояснили лівійські дипломатичні джерела, "міністр взагалі не планує відвідувати Росію".

Читайте також: Лівія відзначила другу річницю революції (фото)