ua en ru

Лівія недорахувалася більше 7 млрд дол. з-за страйків на нафтових родовищах і в портах

Лівія вже недоотримала понад 7 млрд дол. з-за страйків і акцій протесту, парализовавших видобуток на нафтових родовищах та експортну відвантаження нафти в портах. Про це напередодні заявив міністр нафти Лівії Абдельбари аль-Аруси, передає Reuters.

За його словами, упущена нафтова виручка обчислюється сумою у 9 млрд лівійських динарів (7,29 млрд дол.). Із-за скорочення обсягів нафтовидобутку з 1,4 млн бар./сут. у липні 2013 р. до поточних 250 тис. бар./сут. уряд Лівії не знає, як зверстати бюджет на майбутній рік. "Зараз перед нами стоїть проблема: як підготувати бюджет?", - зазначив міністр, зазначивши, що при початковому бюджетному плануванні влади закладалися на показник видобутку в районі 1,3 млн бар./сут.

Крім того, чиновник висловив стурбованість тим, що лівійська нафта з-за перебоїв з експортом поступається ринок алжирському і нігерійському продукту. "Це велика проблема, що нафта з Алжиру і Нігерії займає середземноморський ринок, - сказав А.аль-Аруси. - Щоб компенсувати втрати, ми змушені шукати нові ринки в Східній Азії".

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 р. новий лівійський уряд ніяк не може відновити стабільну роботу нафтової галузі. Багато порти і родовища окуповані колишніми повстанськими угрупованнями, які воювали проти старого режиму, племінними утвореннями і власне працівниками галузі. В обмін на відновлення видобутку і експорту вони вимагають додаткових політичних повноважень або просто збільшення зарплат.