ua en ru

Литвицький: НБУ зможе забезпечити стабільний курс гривні

За останні роки Національний банк України відпрацював достатньо механізмів для протистояння можливим коливанням курсу , тому нинішня політична ситуація не відіб'ється на курсі гривні. Про це в ефірі телеканалу «Перший Національний» заявив Валерій Литвицький , керівник групи радників голови НБУ , відповідаючи на питання про те , як нинішня ситуація впливає на курс гривні.

«Вона формує виклики , але у нас є відповіді. Мені вже доводилося бувати в таких ситуаціях , кожні 2-3 роки загострення міжнародної економічної ситуації на зовнішніх ринках , або політична ситуація , або мікс того й іншого , створюються виклики для фінансів , для банківської системи . Але ми навчилися давати відповіді , і я оцінюю ті відповіді , які ми зараз даємо , як абсолютно адекватні і достатні » , - сказав Литвицький.

Він зазначив , що в значній мірі стабілізації вийшло досягти завдяки довірі населення до політики Нацбанку. «Загострення міжнародної ситуації не меншу , ніж було в 2008 році , є політичний тиск , а чому немає такого спаду? Населення довіряє Центробанку , тому що у людей була можливість перевірити його на міцність , на гармонію між словом і ділом » , - пояснив керівник групи радників.

Литвицький сказав , що курсова стабільність значною мірою допомагає підтримувати стабільну ситуацію в економіці в цілому. І головним запобіжним механізмом від дестабілізації курсу гривні зараз є стабільність протягом останніх років.«У нас є запобіжник , тому курс тримається стабільно останні 3-4 роки. Візьміть минулий рік , ті хто нас дорікав , що курс прив'язаний , що не вагається , вони не праві. Коливання є, але вони знаходяться в тих межах , до яких звикло населення і бізнес. Минулого тижня був один день - 8,22 , зараз 8,13 , почали з 8,08 , потім 8,10 , 8,11 . Тобто курс дихає , він коливається . Але амплітуда цих коливань не переходить межі. Тому , це сильний запобіжник - багаторічний стабільний курс . Я приєднаюся до того , що говорить перший віце -прем'єр (Сергій Арбузов - Ред ) , і наш глава Нацбанку ( Ігор Соркін - Ред ) , що стабільність є, і ми готові , у нас є інструменти , не обов'язково це обмежувальні заходи , ми більше покладаємося на економічні заходи » , - пояснив Литвицький.

Він зазначив , що деякі зацікавлені в дестабілізації політики і спекулянти валютного ринку неодноразово намагалися перевірити міцність позиції НБУ , але ситуація на валютному ринку залишилася стабільною. Голова групи радників зазначив , що зараз відтік готівкової валюти з банківської системи в два- три рази менше , ніж спостерігався в минулому році , що свідчить про довіру населення до національної валюти та економічної політики в країні .

Литвицький попередив , що не потрібно звертати уваги на заяви політиків і експертів- панікерів про обвал гривні - вони навмисне нагнітають таку ситуацію , щоб посилити негативні настрої в суспільстві і заробити на валютному ажіотажі .