ua en ru

Литва, Британія, Данія та Естонія закликали ЄС розробити план боротьби з російською пропагандою

Міністри закордонних справ Литви, Великобританії, Данії та Естонії Лінас Лінкявічюс, Філіп Хеммонд, Мартін Лидегаард і Кейт Пентус-Росиманнус звернулися до Єврокомісії із закликом розробити план дій по боротьбі з російської пропагандистської компанією. Відповідний лист було направлено главі зовнішньополітичного відомства ЄС Федерике Могерини, передає Delfi.

Чотири міністра закордонних справ попередили, що "Росія швидко розширює свою кампанію дезінформації і пропаганди" з метою підтримки "політичним і військовим цілям російського уряду".

У листі міністри закликали забезпечити надійну і конкурентоспроможну інформаційну альтернативу російськомовним жителям і тим, хто користується контрольованими Російським державою ЗМІ". Вони також запропонували обговорити тему російської пропаганди на зустрічі міністрів країн - членів ЄС на початку року і закликали зовнішньополітичне відомство ЄС розробити план дій на 2015-2016 роки.

"Хотілося б, щоб ми приділяли більше уваги створенню не тільки на словах, а й конкретними діями умов для того, щоб люди отримували альтернативну, вільну, об'єктивну інформацію. Ні в якому разі вона не повинна контролюватися іншими "справедливими" владою, тому що це теж невільна інформація", - сказав автор ініціативи - глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

У листі до Брюсселя пропонується створити в Інтернеті платформу, на якій буде подаватися інформація про брехні та маніпуляціях пропаганди, надавати підтримку ініціативам зі створення телеканалів, мережевих порталів, радіостанцій і друку російською мовою, заохочувати обмін продукцією всередині ЄС, пропонувати продукцію чинним російським ЗМІ.

Чотири міністри також заявили, що ЄС слід приділяти більше уваги об'єктивного інформування, прозорості інтересів та запобігання розпалюванню ворожнечі та пропаганди війни. З цією метою міністри пропонують зробити більш тісною співпраця регуляторів ЗМІ ЄС.

Нагадаємо, раніше в Єврокомісії спростували заяву про плани створити російськомовний канал.