ua en ru

Литва може відмовитися від поставок російського газу

Литва може відмовитися від поставок російського газу

Литва може відмовитися від підписання довгострокового контракту з російським "Газпромом" після того, як в кінці 2015 року закінчиться термін дії поточне угоду щодо постачання газу. Про це йдеться в заяві компанії державної газової компанії Литви Lietuvos Energija, передає Reuters.

Литва, "беручи до уваги всі обставини, що не може ризикувати, підписуючи довгострокову угоду з "Газпромом" за фіксованою ціною".

За словами гендиректора Lietuvos Energija Далюса Мисюнаса, "було б раціонально говорити про контракт на рік або декілька років".

Мисюнас зазначив, що раніше для того, щоб отримувати російський газ, "потрібно було зафіксувати ціну та обсяги", однак "ситуація змінилася, тепер у нас ринок".

Гендиректор компанії підкреслив, що представники литовської сторони "більше не відчувають себе заручниками, обговорюючи з Газпромом нову угоду про постачання і ціни".

У 2014 році Литва закупила у Газпрому 2,5 млрд кубометрів газу (у 2013 році - 2,7 млрд кубометрів, в 2012 - 3,2 млрд кубометрів). У 2014 році в Литві був запущений термінал для прийому СПГ, крім того дочірня компанія Lietuvos Energija, Litgas підписав контракт з норвезькою Statoil на поставку 540 млн кубометрів на рік. За словами Мисюнаса, обсяг закупівель у Газпрому порівняно з 2014 роком знижується в два рази.

Нагадаємо, раніше МЗС РФ звинуватив владу Литви в спробах перешкодити врегулювання кризи на Донбасі.