ua en ru

Литва відчуває загрозу з боку Росії

Литва відчуває загрозу з боку Росії Фото: Саулюс Скверняліс (flickr.com)

Прем’єр Литви нагадав, що країна неодноразово була окупована Росією

Литва відчуває загрозу Росії, тому розвиває співробітництво з найближчими сусідами, з Польщею. Про це заявив прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс у розмові з польським тижневиком "Wprost".

На запитання про те, чи Литва відчуває загрозу з боку Росії, очільник литовського уряду відповів, що це "очевидно".

"Я гадаю, що і Польща подібне відчуває. Маємо дуже близький приклад України. Ми бачимо ситуацію в Грузії, Молдові. Ми не відчуваємо себе повністю у безпеці, а тому реалізуємо великі безпекові проекти", - підкреслив він.

Також Скверняліс вважає, що нинішня ситуація між Росією та Литвою "не є нормальною". На його погляд, аби змінити це, потрібні бажання та зусилля обох сторін. Для цього, як зазначив він, "має змінитися тон та погляди на Литву та держави Балтії".

Прем’єр Скверняліс нагадав, що Литва неодноразово була окупована Росією.

"Це пояснює наше співробітництво з найближчими сусідами, з Польщею і нашу спільну позицію. Це сприяє збільшенню безпеки", - вважає він.

Скверняліс зауважив, що з Польщею Литву об’єднують погляди на Європейський Союз.

"Ми підтримуємо союз суверенних держав, інтереси яких відповідно представлені. Певні зміни в ЄС мають відбуватися у цьому напрямку, аби жодна держава не відчувала себе дискримінованою, другим сортом", - підкреслив він.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявляв, що Польща хоче, аби Литва була енергетично незалежною від Росії.

Додамо, МЗС Польщі звільнило з посад випускників Московського інституту міжнародних відносин.