ua en ru

Ліквідовано черговий канал контрабанди вугілля з ОРДЛО, - нардеп

Ліквідовано черговий канал контрабанди вугілля з ОРДЛО, - нардеп Фото: Борислав Береза

Береза описав схему, за якою відбувалося постачання контрабандного антрациту

Заступник голови парламентського комітету по боротьбі та протидії корупції Борислав Береза заявив про ліквідацію чергового каналу нелегальних поставок антрациту з тимчасово неконтрольованої території Донбасу. Про це нардеп написав на своїй сторінці в Facebook.

"МЕРТ на вимогу СБУ ввів санкції щодо компанії "Южтранс" за дії, які можуть зашкодити національній економічній безпеці", - поінформував Береза.

Нардеп описав схему, за якою відбувалися постачання контрабандного антрациту.

"Пам'ятайте, у травні-липні я активно бомбив СБУ запитами з приводу походження неврахованого антрациту на складах "Донбасенерго" Саші Стоматолога? Тим, хто не пам'ятає, нагадаю – "Донбасенерго" ночами наповнювало склади неврахованим антрацитом незрозумілого походження. Наповнювало-наповнювало, а потім заднім числом легалізувало. У мене були вагомі підстави припускати, що угольок цей контрабандний і поставляється від сепарів в обхід офіційної блокади", - вказує він.

"Тоді мені в СБУ відповіли, що формально вугілля на "Донбасенерго" поставляється не з неконтрольованих територій, а з РФ компанією "Южтранс" (м. Шахти, Ростовська обл.) через ТОВ "Енергоінвест трейдінг". Але пильні чекісти пообіцяли розібратися. Судячи по всьому розібралися", - пише Береза.

Ліквідовано черговий канал контрабанди вугілля з ОРДЛО, - нардеп

В оприлюдненому в ЗМІ наказі Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 30 жовтня №1583 санкції щодо російської компанії "Южтранс" вводяться на підставі запиту Служби безпеки України. "Южтрансу" буде заборонено здійснювати зовнішньоекономічну діяльність з господарюючими суб'єктами в Україні.

ТОВ "Южтранс" (м. Шахти, Ростовська область) є найбільшим постачальником антрациту енергогенеруючої компанії "Донбасенерго".

Згідно з даними екс-члена НКРЕКП Андрія Геруса, "Донбасенерго" є єдиною генеруючою компанією в Україні, яка наростила запаси вугілля на складах своїх ТЕС порівняно з аналогічним періодом минулого року – на 153,8% більше, ніж у жовтні 2016 року.

У свою чергу дві інші компанії, що представляють вугільну генерацію (державна "Центренерго" і ДТЕК Ріната Ахметова) відчувають гострий дефіцит сировини і значно знизили запаси – на 34% і 55% відповідно.