ua en ru

Лідери країн Південної Америки вважають відставку Президента Парагваю переворотом

Лідери країн Південної Америки назвали імпічмент Президента Парагваю Фернандо Луго і його подальшу відставку державним переворотом. З подібними заявами виступили, зокрема, голови Бразилії, Аргентини, Венесуели, Чилі, Еквадору та Болівії.

Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер заявила в інтерв'ю місцевим телеканалам, що її держава не визнає нової влади Парагваю. За її словами, країни Південної Америки вироблять спільний план дій у зв'язку зі зміною режиму в Асунсьйоні. Президент Бразилії Ділма Руссефф вже запропонувала виключити Парагвай з Союзу південноамериканських націй.

Лідер Венесуели Уго Чавес пообіцяв, що його країна теж не визнає "марний і незаконний уряд", що опинився при владі в Парагваї. Зі схожими заявами виступив Президент Еквадору Рафаель Корреа. "Уряд Еквадору не збирається визнавати в якості Президента Парагваю нікого, крім законно обраного Фернандо Луго", - підкреслив він.

Процес відсторонення Президента Парагваю від влади не знайшов схвалення і в Чилі, де пост президента займає Себастьян Пінейра. Як заявив міністр закордонних справ Чилі Альфредо Морено, імпічмент Луго "не відповідав елементарним вимогам, що пред'являються до подібних процедур". Про незаконність відставки парагвайського лідера заявили також глави Болівії, Нікарагуа і Домініканської Республіки.

Нагадаємо, 23 червня сенат Парагваю відправив Луго у відставку. Повноваження глави держави тимчасово перейшли до віце-президенту країни Федеріко Франко. Імпічмент Луго був оголошений після його прорахунків в питанні про безземельних селян в провінції Каніндейу. Під час зіткнення поліції з селянами 18 червня 2012 р., які захопили ділянку, яка належала підприємцю, були вбиті 17 осіб, 7 з них - поліцейські.

Сам Луго назвав голосування парламентським переворотом, замаскованим під юридично легітимну процедуру. Раніше Луго, колишній католицький єпископ, який був обраний чотири роки тому як перший Президент Парагваю від лівих сил, заявив, що не буде залишати свій пост, оскільки вважає, що "для цього немає достатніх причин". У той же час він зазначив, що виконає "будь-яке рішення, яке буде прийнято судом".