ua en ru

Лідер "Волі народу" розкритикував проект держбюджету-2016 і податкову реформу Кабміну

Голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко розкритикував проект держбюджету-2016 і податкову реформу Кабінету міністрів України.

"Всі депутати, які працюють в округах, добре знають, який зараз градус обурення народу, до якого відчаю люди доведені. У громадян враження, що влада живе в паралельному світі", - заявив Ярослав Москаленко.

На його думку, "чиновники проігнорували Конституцію України, згідно з якою ще до 15 вересня парламент повинен був бути представлений проект бюджету".

"Більше того, замість реформи податкової системи запропонували план остаточного руйнування економіки України протягом наступного року. Абсолютно проігнорували ліберальну податкову реформу, розроблену в Парламентському комітеті з питань податкової та митної політики, який очолює Ніна Южаніна. Найближчим часом вся країна стане свідком, як Кабмін під тиском спробує проштовхнути всі ці "реформи" власного виробництва, лякаючи "страшними" заявами МВФ про припинення кредитування. Це стандартна тактика, яку ми спостерігаємо вже рік", - підкреслив Ярослав Москаленко.

За його словами, ДГ "Воля народу" бачить єдиний шлях збереження каденції цього Кабміну - "прийняття парламентом ліберальної податкової реформи Южаніної, яку підтримує більшість економістів в країні". Відповідно, зазначив Москаленко, потрібно буде визнати - бюджетний процес уряд провалив, тому йому треба увійти в 2016 рік зі старим бюджетом і вже прийняти новий бюджет на основі "податкової реформи Южаніної".

Інакше, нинішній склад КМУ чекає неминуча відставка і жодна зовнішня сила не змусить депутатів проголосувати за продовження його каденції, підкреслив політик.

"Тому що всі ми добре розуміємо, якщо зараз не зупинити чиновників з цим геноцидним бюджетом і змінами до Податкового кодексу, то вже завтра всіх нас зупинять люди, які не будуть розбиратися, хто в якій політичній силі", - вважає Ярослав Москаленко.

Обґрунтовуючи "жорстку критику проекту бюджету і податкових змін", лідер "Волі народу" Ярослав Москаленко привів демонстративні цифри.

"У податкових змінах від Мінфіну Яресько, по-перше, істотно підвищується податкове навантаження на населення. Громадяни будуть платити в бюджет 21,5% так і не проіндексованої заробітної плати, ставка 20% буде застосовуватися і до пенсій, які перевищують 3 мінімальні заробітні плати (4134 грн в 2016 році), хоча чинним законодавством визначено, що пенсії не оподатковуються. Крім того, усі пенсіонери також платять військовий збір до 1,5%, пенсії вже 3 роки не індексуються. По-друге, збільшення з 7% до 20% розміру ПДВ на фармацевтичну продукцію, що призведе до позахмарного стрибка цін на ліки. Третє: збільшується ставка з податку на прибуток підприємств з 0% до 20% для компаній з оборотом менш 3 млн. грн. і з 18 до 20% - для інших бізнесів. Скасовується право малих бізнесів - юросіб на застосування спрощеної системи. Все це знищить малий і середній бізнес вже в першому кварталі наступного року. Як наслідок - нова, багатомільйонна хвиля безробітних. Четверте: аграрні підприємства переводяться на загальний режим оподаткування і позбавляються пільг з ПДВ, що автоматично їх вбиває", - аналізує Ярослав Москаленко.

Що стосується проекту бюджету, який виписаний виходячи з "драконівських податкових новацій", він орієнтований на витискання останніх соків з людей і бізнесу замість стимулювання економічного зростання, заявив політик.

За його словами, доходи бюджету збільшуються виключно за рахунок інфляції та девальвації. Кабмін пропонує підвищувати прожитковий мінімум для працездатних двічі - у травні (на 5,2% до 1450 грн.) і грудні (ще на 6,9% до 1550 грн.), на понад 4% буде збільшено і пенсію.

"Хіба це не знущання над людьми? Планується продовжити практику ручного управління бюджетними коштами. А відповідно вже другий рік поспіль КМУ відмовляється від перегляду і підвищення розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, ставить під сумнів соціальні виплати учасникам АТО і їх сім'ям", - зазначив політик.

Резюмуючи, Ярослав Москаленко підкреслив, що депутатська група "Воля народу" зробить все можливе, щоб не дозволити Кабінету міністрів продавити бюджету і податкові зміни у нинішньому їх вигляді, тому що це "останній крок до повного кредитного рабства і геноциду проти українського народу".