ua en ru

Лідер опозиційної Сербської прогресивної партії Томіслав Ніколіч переміг у другому турі президентських виборів

Лідер опозиційної Сербської прогресивної партії Томіслав Ніколіч переміг у другому турі президентських виборів, заявили в передвиборному штабі кандидата. Ця інформація підтверджується даними exit-polls - опитувань на виході з виборчих дільниць.

За інформацією Центру за демократію і вільні вибори, що проводив exit-polls, за підсумками обробки даних з 70% виборчих ділянок, Ніколіч отримує 49,4%, а його суперник і чинний Президент Сербії Борис Тадич - 47,7%, передає сербське радіо B92 .

Тадіч вже визнав свою поразку і привітав суперника з перемогою. "Це була чесна і заслужена перемога. Бажаю йому великої удачі на цій дуже важкій посади", - заявив Тадіч. Він повідомив також, що поки не прийняв рішення про своє майбутнє.

В ході прес-конференції за підсумками голосування Ніколіч заявив, що Сербія не зверне зі шляху співробітництва з ЄС та захисту Косово. "Ми будемо вирішувати внутрішні проблеми, причиною яких стала діяльність Демократичної партії і Бориса Тадіча. Будемо розвивати економіку, боротися з бідністю і корупцією, створювати робочі місця", - запевнив політик.

Нагадаємо, перший тур президентських виборів в Сербії відбувся 7 травня 2012 р., і тоді перемогу на виборах отримав Тадіч, який набрав всього 25,33% голосів. Його опонент Николіч отримав 24,99%. Тадіч є прихильником євроінтеграції, головним його завданням на посту Президента було вступ Сербії в ЄС, і місяцем раніше Белград домігся отримання статусу кандидата на вступ в союз. Однак політика активно критикують за провал економічних реформ; зокрема рівень безробіття в країні зараз становить близько 24%, а обсяг зовнішнього боргу переступив за позначку в 24 млрд дол при ВВП в 65 млрд дол.