ua en ru

Ліві лідери Латинської Америки засудили плани Колумбії про співпрацю з НАТО

Скандал вибухнув після того, як наприкінці минулого тижня президент Колумбії Хуан Мануель Сантос оголосив: у червні Міністерство оборони країни та НАТО підпишуть угоду про обмін секретною інформацією, що дозволить "почати процес зближення і співпраці з подальшим прицілом на вступ Колумбії в альянс". Про це пише "Комерсант-Україна".

"У нас є право мислити більш масштабно і причини бути кращими - не тільки в регіоні, але і у всьому світі", - додав Сантос.

Плани Боготи знайшли підтримку з боку ключового члена НАТО - США. Як вважає помічник держсекретаря у справах Західної півкулі Роберта Джейкобсон, заява президента Сантоса - це "глибоке відображення зрослих можливостей Колумбії і її бажання діяти на глобальному рівні в якості союзника". За словами пані Джейкобсон, Вашингтон підтримує Боготи як "діяльного і впливового члена багатьох міжнародних організацій, до яких цілком могло б ставитися і НАТО".

Сусіди Колумбії по Латинській Америці поставилися до її натовським амбіціям різко негативно. Президент Нікарагуа Даніель Ортега назвав рішення Боготи "ударом кинджала в серце народів континенту". І додав: НАТО відомо лише тим, що "влаштовує бомбардування, вбиває, руйнує", в той час як країни Латинської Америки прагнуть до миру. "Дії Колумбії - це агресія, провокація, змова проти антиімперіалістичних урядів", - переконаний болівійський лідер Ево Моралес, закликавши скликати екстрене засідання Ради безпеки Союзу південноамериканських націй (УНАСУР). А президент Венесуели Ніколас Мадуро був найменш дипломатичний, заявивши: "У цьому світі не поважають дурнів, плазунів перед імперіями". Раніше пан Мадуро стверджував, що колумбійська влада планували отруїти його, вбити главу Національної асамблеї Діосдадо Кабельо і "вчинити напад на венесуельських військових".

Втім, у НАТО вважають, що латиноамериканським лівим нема про що турбуватися. У 10-й статті Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні в 1949 р., говориться: до НАТО може приєднатися "будь-яка європейська держава, здатна робити свій внесок у безпеку регіону".

Взявши до уваги реакцію Брюсселя і своїх сусідів, колумбійська влада спробували роз'яснити слова президента Сантоса. Як заявив в інтерв'ю газеті El Tiempo міністр оборони Хуан Карлос Пінсон, мова йде лише про перспективи "асоційованого членства" в альянсі.