ua en ru

Льовочкін: "Опоблок" у п'ятницю внесе до Ради проект змін до держбюджету

"Опозиційний блок" підготував проект змін у держбюджет і в п'ятницю зареєструє його в парламенті. Про це повідомив один з лідерів "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін, передає прес-служба партії.

Так, за його словами, новий проект - це бюджет розвитку, в який закладено 10 млрд - на розвиток економіки та регіонів, а також додаткові 5,8 млрд - на соцдопомогу незахищеним верствам населення, 11,1 млрд на освіту і медицину, 5 млрд на збільшення субсидій ЖКГ, а також 62 млрд гривень на індексацію доходів українців.

"На відміну від прийнятого бюджету вимирання, опозиція пропонує бюджет розвитку. 84 мільярди гривень додаткових витрат будуть спрямовані на статті, які дозволять економіці почати зростання і дадуть стимул до розвитку внутрішнього ринку. Вперше за останні два роки ми закладаємо 10 мільярдів на стимулювання економічного зростання та розвиток регіонів. Вперше за останні два роки наші фахівці заклали не номінальне, а реальне підвищення соцстандартів: в результаті двох індексацій в 2016 році мінімальні зарплати повинні скласти 1958 гривень, мінімальні пенсії - 1526 гривень. Ми переконані, що зростання доходів населення може дати поштовх до розвитку внутрішнього ринку", - заявив Сергій Льовочкін.

За його словами, в проекті змін до бюджету "Опозиційного блоку" закладено збільшення соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми та інвалідам на 5,8 млрд гривень, а також на 4,4 млрд гривень зростуть витрати на освіту і на 6,7 млрд гривень - на медицину. Майже всі ці кошти будуть перераховані в якості субвенцій регіонам.

"Але однією з ключових є пропозиція збільшити суми, що направляються на розвиток. Більш ніж у три рази - з 485 млн до 1,5 млрд гривень - зростає підтримка державних і регіональних інвестиційних проектів, на 500 млн - до 3,5 млрд гривень - збільшується бюджет фонду регіонального розвитку. Таким чином, на загальноукраїнські та регіональні проекти розвитку будуть спрямовані 5 млрд гривень. До цього можна додати і збільшені на 535 млн - до 2,475 млрд гривень - субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток", - сказав Льовочкін.

Також він повідомив, що в проекті бюджету від "Опозиційного блоку" в три рази (з 100 до 300 млн гривень) збільшується фінансування розробки родовищ корисних копалин і забезпечення приросту з запасів, що на 20% зростає підтримка АПК через здешевлення кредитів і в чотири рази зросте підтримка тваринництва.

Крім того, до бюджету пропонується внести програму відновлення інфраструктури Донбасу, на яку виділяється 500 млн гривень, і відновлюється субвенція в 100 млн гривень місцевим бюджетам на придбання українських тролейбусів і трамваїв. "У всіх цих статей спільне одне - вони націлені на майбутнє. Бюджет розвитку - це те, що покаже Україні перспективу", - заявив політик.

"Пропонуючи збільшити видаткову частину бюджету на 84 мільярди гривень, Опозиційний блок одночасно пропонує збільшити дохідну частину на ту ж суму. Ми пропонуємо чесний варіант бюджету, в якому не буде занижених цифр середньорічного обмінного курсу 24 гривні за долар або інфляції в 12%. Подібні прийоми дозволили Кабміну закласти в бюджеті-2015 занижені цифри, щоб потім, в кінці року, хвалитися десятками мільярдів перевиконання бюджетних показників. Опозиційний блок пропонує при розрахунку бюджету використовувати чесні показники: обмінний курс вже сьогодні вище 24 гривень, і переважна більшість фінансових аналітиків прогнозують середньорічний показник у 30 гривень. Інфляція в 2016 році, за оцінками наших експертів, складе не 12, а 28,5%, таким чином, реальні показники доходів від податків і зборів будуть вище більш ніж на 80 мільярдів", - пояснив Льовочкін.

Крім того, за словами політика, "Опозиційний блок" пропонує скоротити ряд статей нинішнього бюджету на загальну суму 14 млрд гривень. Серед статей, які потрапляють під скорочення, - витрати на держапарат, в тому числі видатки парламенту, Кабміну та Адміністрації президента.

"Збільшення доходів і видатків у проекті опозиції збалансовано, що дозволить, крім іншого, зменшити дефіцит бюджету з 3,70% до 3,48% ВВП. Цей показник повністю відповідає зобов'язанням України і не стане перешкодою для співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами", - резюмував Сергій Льовочкін.