ua en ru

Лікування Тимошенко в Німеччині можливе тільки на підставі міжнародного договору, - омбудсмен

Лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко в Німеччині можливе тільки на підставі міжнародного договору, ратифікованого в парламентах обох держав. Про це в ефірі "5 каналу" заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"На сьогоднішній день жодних підстав для передачі засудженого, який хоче отримати лікування в іноземній державі, немає. Для того, щоб передати будь-яку особу для отримання лікування на території іншої держави, потрібен відповідний міжнародний договір. І оскільки він буде стосуватися прав і свобод людини, відповідно до нашого закону про міжнародні договори, він повинен бути ратифікований парламентом. І тому мене щоразу дуже дивує звернення до Президента про те, щоб він вирішив питання про передачу Тимошенко на лікування в конкретну країну", - заявила вона.

При цьому омбудсмен підкреслила, що подібна міжнародна угода не може стосуватися лише однієї конкретної людини.

"Будь-яка міжнародна угода, яка укладається між двома державами, не може стосуватися однієї людини. Відповідно, це має бути угода, яка має стосуватися кожної людини, засудженої на території України, яка є громадянином України, але хотіла б отримувати лікування у відповідній державі, яка на це погодиться", - пояснила Лутковська.