ua en ru

Лавров розкритикував Керрі за його заяви по Україні

Глава Міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Сергій Лавров заявив, що не очікував від держсекретаря США Джона Керрі слів про те, що Україна повинна вибрати: вона з усім світом або з однією країною.

Глава Міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Сергій Лавров (на фото праворуч) заявив, що не очікував від держсекретаря США Джона Керрі (ліворуч) слів про те, що Україна повинна вибрати: вона з усім світом або з однією країною. Свою позицію глава російського МЗС озвучив на зустрічі з в.о. міністра закордонних справ України Леонідом Кожарою, повідомляє прес-служба російського відомства.

"Наш друг держсекретар США Керрі заявив, що Україна повинна вибрати, з ким вона: з усім світом або з однією країною. Від нього, з його досвідом і розважливістю подібної "агітки" я не очікував. У нас ще буде контакт з ним, і я запитаю, що у нього було з арифметики", - сказав Лавров.

Він підкреслив, що "повністю згоден з необхідністю підтримувати відносини в рамках всього євроатлантичного простору - про це йдеться в документах ОБСЄ (Організації з безпеки і співробітництва в Європі), на це націлена розпочата при українському головуванні в ОБСЄ програма "Гельсінкі плюс 40"".

"Говорячи красиві слова, підписуючись під високими принципами, контрпродуктивно діяти інакше на практиці. Росія і Україна, і ЄС - стратегічні партнери. Ми також не хочемо якихось закулісних маневрів, які розігрують стару карту "або з нами, або проти нас". Це мислення минулої епохи, яке повинна піти назавжди в історію, а краще - в небуття", - підкреслив російський міністр.

Говорячи про пропозицію влади України провести тристоронню консультацію у форматі Росія-Україна-ЄС, Лавров підкреслив, що Москва досі вважає цю ідею розумною.

"Ми активно підтримали пропозицію українського керівництва про необхідність тристоронніх консультацій Україна-Росія-ЄС. Досі вважаємо, що це дуже розумна ідея. Вона обговорювалася на саміті Росія-ЄС в Брюсселі. У нас є відчуття, що у партнерів, з якими розмовляв Президент Росії Володимир Путін, зростає розуміння необхідності перестати зводити штучні бар'єри, розділяючи величезний загальний простір ОБСЄ", - сказав Лавров.

"Поки на Мюнхенській конференції, в якій ми беремо участь, звучать дещо інші, попередні заяви про те, що Україна повинна зробити вибір, і цей вибір має бути на користь ЄС. Тут - очевидно розбіжність реальності з тим, що намагаються за неї видати. Сподіваюся, після зустрічей, які Ви тут проводите, а також після контактів Президента України з опозицією і зарубіжними партнерами буде зміцнюватися розуміння необхідності зупинити спроби діяти за принципом "або з нами, або проти нас", - зазначив російський міністр.
Він також додав, що, говорячи про ситуацію в Україні, не можна все спрощувати.

"Це означає знову впадати в ситуацію, коли витоки і чутки в ЗМІ керують процесом. Це абсолютно неправильно, невірно. Зараз потрібно поменше гасел і більше турботи про результати зусиль, які вживаються українським керівництвом повернути ситуацію в конституційне русло, - сказав Лавров.

Нагадаємо, Керрі сьогодні в рамках Мюнхенської конференції з безпеки заявив, що США і ЄС підтримують народ України у його прагненні до демократії. Як зазначив держсекретар США, українці "борються за право укладати союзи з партнерами, які допоможуть їм реалізувати свої прагнення". За словами Керрі, народ України вирішив, що його майбутнє не пов'язане тільки з однією країною і що вони (українці) не повинні діяти через примус.

Напередодні генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував Росію за тиск на Україну, який, на його думку, є реальною причиною, чому Київ так і не підписав Угоду про асоціацію та створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Додамо, що сьогодні на Мюнхенській конференції з питань безпеки Расмуссен засудив акти насильства в Україні, особливо застосування сили з боку влади. Також він закликав сторони конфлікту в Україні до діалогу.